Van cultuur tot gastronomie: dit zijn de leukste dingen om te doen in Kroatië

Van kunst tot cultuur en van lekker eten tot wellness.

Nog op zoek naar de perfecte vakantiebestemming? Kroatië mag absoluut niet ontbreken op je lijstje. Het land heeft alles wat je hartje begeert: zon, zee en strand, kunst en cultuur, ontspanning, natuur, luxe en ook de Kroatische keuken is verrukkelijk. Wat wil je nog meer? Wij hebben de beste tips voor je verzameld. 

Kunst & cultuur

Kroatië zit vol leven. Zo kun je niet alleen genieten van zon, zee en strand, maar is er ook overal in het land veel kunst te ontdekken. Denk aan galerijen, musea, muziekevenementen, theater, film, dans, opera, ballet, design en ga zo maar door. Je hoeft maar om je heen te kijken en je spot op iedere hoek van de straat cultuur. Wij lichten drie to do’s uit.

Pula
Eén van de populairste bezienswaardigheden is toch wel de Arena van Pula, een van de mooiste en best bewaarde amfitheaters ter wereld. Je kunt er nog steeds deelnemen aan gladiatorenspelen, maar er worden ook andere evenementen, concerten en een filmfestival onder de sterren georganiseerd. Een andere must visit is de Kaštel-heuvel; de enige die zich binnen de Romeinse en middeleeuwse stadsmuren bevindt en met een prachtig uitzicht over de haven en de stad. In het gebied rond Kaštel vind je vele galerieën en musea van Pula. Zet verder ook het kleine Romeinse theater dat op de heuvelhelling ligt, het ondergrondse tunnelsysteem Zerostrasse en een uitstapje naar de nabijgelegen Brijuni-eilanden op je lijst. Die laatste is het enige nationale park in Istrië met ongerepte natuur en dieren die vrij rondlopen. Je kunt er voetafdrukken van dinosaurussen zien, een meer dan 1600 jaar oude olijfboom, historische overblijfselen zoals de Castrum en de Romeinse villa in Verige Bay en een mediterrane tuin.

De Arena van Pula – Fotografie: Ivan Sardi

Šibenik
Als je van kunst en cultuur houdt is Šibenik, een van de oudste inheemse Kroatische steden, the place to be. Je vindt er maar liefst twee bezienswaardigheden die zijn toegevoegd aan de UNESCO-lijst van werelderfgoed: het Sint-Niklaasfort, een verbazingwekkend vestinggebouw gelegen aan de ingang van het St. Anthony kanaal die je alleen met de boot kunt bereiken en de kathedraal van St. James, een meestwerk van de Christelijke kunst. Ga zeker ook kijken bij de drie andere forten die de stad rijk is. Verder is het historische centrum van Šibenik zeker het bezoeken waard. Je vindt in de pittoreske straatjes maar liefst 24 kerken, 17 paleizen en 6 kloosters, maar ook musea, galerijen, portalen en boetieks. Ook vind je in Šibenik “De Vliegende Man”. De eerste man die ooit een functionerende parachute bouwde was de Kroatische uitvinder, diplomaat, ingenieur en taalkundige Fausto Veranzio. Met zijn project “Homo Volans” (“de Vliegende Man”) kreeg Fausto Veranzio wereldwijde erkenning.

kathedraal van St. James – Fotografie: Zoran Jelaca

Split
Het historische centrum van Split staat mede dankzij het paleis van Diocletianus op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De ruïnes van het paleis zijn door de stad heen te vinden. Loop zeker niet de klokkentoren boven de westelijke poort (ook bekend als Iron Gate), die meer dan 1000 jaar oud is, voorbij. Een ander goedbewaard geheim is de kerk van Sint-Maarten boven de noordelijke poort (ook bekend als Golden Gate). Als je hem eenmaal hebt gevonden, krijg je een prachtig uitzicht over het oude Split. Ook leuk: delen van de serie Game of Thrones speelden zich af in de prachtige steden en landschappen van Kroatië. Split is daar één van en je kunt de prachtige filmlocaties bezoeken. Doen!

Het historische centrum van Split – Fotografie: Zoran Jelaca

Er is nog veel meer kunst en cultuur te ontdekken in Kroatië! Benieuwd? Klik hier.

Gastronomie

Ga je naar Kroatië, dan moet je natuurlijk de diversiteit van de Kroatische keuken en de heerlijke specialiteiten ontdekken. Geniet van heerlijke witte truffels uit Istrië, proef de beroemde schapenkaas van het eiland Pag en en vergeet vooral de honing van het eiland Hvar niet. Wij lichten drie regio’s uit die je absoluut niet mag overslaan.

Zadar
Zadar, een stad in het Noordelijke deel van Dalmatië, staat bekend om de Maraschino kersenlikeur. Maar er is meer. Je vindt er ook de kaas van Pag, de meest gewaardeerde kaas in Kroatië. Of de stoofschotel met brodet, vis en krab, gezouten met het beroemde Pag en Nin-zout en de gedroogde varkensnek gedrenkt in de rode wijn van Benkovac.

Split
Ook in Split, de thuisbasis van de beroemde Dalmatische stoofpot, kunnen foodies hun hart ophalen. Je smult er ook van een heerlijke stoofpot van rivierkrab, hartige taarten zoals de aromatische Viška, Forska en Komiška Pogača en de beroemde “Luganige’ worstjes. Ook de Arambašići uit Sinj mag je niet overslaan: kleine koolrolletjes gevuld met rundvlees en varkensvlees. Op het eiland Hvar vind je beroemde wijnen zoals Vugava en Plančić, maar ook Smutice: rode wijn gemengd met schapen- of geitenmelk.

Kroatische hartige taarten – Fotografie: Maja Danica Pecanic

Zagreb
Het Oostenrijks-Hongaarse erfgoed zie je terug in de gerechten die je eet in Zagreb. Proef zeker de Grenadir Marša, een smakelijke pasta met uien en kaas. Maar ook zoetekauwen kunnen hun hart ophalen. Neem na het eten de Kajzeršmarn, een heerlijk dessert met gekarameliseerde pannenkoeken. Je mag ook zeker de kaasbladerdeegjes, de verse room en kaas, de donuts en de honing- en peperkoekjes niet missen. Vergeet daarbij ook niet de beroemde Kroatische wijnen te proberen.

Er is nog veel meer gastronomie te ontdekken in Kroatië! Benieuwd? Klik hier.

Health & wellness

Eerlijk is eerlijk, ondanks dat je zoveel mogelijk wil zien en doen, is vakantie ook voor ontspanning. En dan ben je in Kroatië aan het goede adres. In de natuur geniet je van de natuurlijke aromatherapieën en geneeskrachtige planten, maar je kunt ook kiezen voor beweging door te zwemmen, zeilen, wandelen, fietsen en nog veel meer. Ook behoren de thermale bronnen, waar je spiritueel en mentaal kunt ontspannen, die je in Kroatië vindt tot de beste van Europa. Wij lichten drie perfecte manieren om tot rust te komen uit.

Therapeutisch zonlicht
Zonnestralen hebben een krachtig effect op het menselijk lichaam. Niet gek dus dat mensen kiezen voor heliotherapie, waarbij lichtstralen worden gebruikt voor therapeutische doeleinden bij de behandeling van bepaalde aandoeningen en ziekten. Dit werd vroeger al in het oude Egypte, het oude Griekenland en het oude Rome, maar ook in Arabische landen en het Midden-Oosten toegepast. Split en de regio eromheen heeft dit helende en therapeutisch licht dat een krachtig en positief effect heeft op het menselijk lichaam. Absoluut het bezoeken waard dus.

Actief
We weten het allemaal: actief zijn draagt bij aan een goede gezondheid. De Dalmatië-Zadar regio staat bekend om de vele activiteiten die er te doen zijn. Populaire bestemmingen om te wandelen zijn de nationale parken Paklenica en Noord-Velebit en de rivier de Zrmanja. In Paklenica is ook een Europees klimcentrum waarvan de rotsen op sommige plaatsen tot wel 400 meter hoog zijn. Adrenaline junkies kunnen hun hart ophalen door te raften door de watervallen van de indrukwekkende rivier Zrmanja-Canyon en hike-liefhebbers kunnen uit 150 kilometer aan uitgestippelde wandelpaden kiezen. Of neem een fietsrit door één van de vele fietsroutes in Kroatië. De Zadar-archipel, met meer dan 200 eilanden, is ideaal om te duiken en te zeilen. Je leest het al: je zult je absoluut niet vervelen.

Kayak op Zrmanja – Fotografie: Aleksandar Gospic

Thermale baden
In Centraal-Kroatië vind je een aantal van de bekendste thermale bronnen en spa’s, waarvan ze door de kwaliteit van het mineraalwater in de top tien van Europa staan. In Topusko is het water van vulkanische oorsprong met een temperatuur van 68°C tot 72°C geschikt voor de behandeling en het herstel van locomotorische en neurologische aandoeningen. De temperatuur van het thermale water uit de vier bronnen bij Krapinske Toplice ligt tussen 39°C en 41°C. Ook hier worden bij spa’s verschillende medische programma’s aangeboden die zijn gebaseerd op natuurlijke therapeutische middelen zoals hyperthermisch water en therapeutische modder. Ze staan ook bekend om de succesvolle behandeling van hart- en vaatziekten. Zo zijn er nog een hele reeks aan spa’s die bijdragen aan je gezondheid, huid, gewicht en nog veel meer.

Er is nog veel meer health en wellness te ontdekken in Kroatië! Benieuwd? Klik hier.

Je ziet het: er is voor iedereen genoeg te doen in Kroatië, of je nou graag cultuur snuift, helemaal tot rust komt of ervan houdt om heerlijke nieuwe gerechten te ontdekken. Je zult je geen minuut vervelen!

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Croatian National Tourist Board.

Laatste nieuws