Neurowetenschapper onthult waarom je elke dag minimaal een kwartiertje moet lezen

Het heeft meer voordelen dan je denkt.

Dat lezen goed is voor een mens, zal niemand ontkennen. Maar in het haastige leven vandaag de dag vindt men het soms toch lastig om lekker te gaan zitten voor een goed boek. Heb je weinig tijd? Dan ben je vast blij om te horen dat je met een kwartiertje lezen per dag al goed zit. Het is niet alleen ontspanning, maar ook nog eens heel gezond.

Beter voor hersenen

Volgens neurowetenschapper Kristen Willeumier zou iedereen elke dag minimaal een kwartiertje moeten lezen. Lezen zorgt er namelijk voor dat je hersenen scherp blijven, je een beter geheugen krijgt en cognitieve achterstand kan vertragen. “Wanneer het brein leert, vormt het cognitieve kaarten”, legt Kristen uit. “Dus hoe meer je leest naarmate je ouder wordt, hoe scherper je je hersenen houdt.”

Slapen

Daarom zou iedereen elke dag ongeveer een kwartiertje moeten lezen, stelt Kristen voor. Lezen is daarnaast niet alleen goed voor je hersenen, maar ook voor je lichaam. Het kan namelijk helpen wanneer je moeilijk in slaap komt. Mensen die slecht slapen kunnen elektronische apparaten zoals tablets, laptops en smartphones het beste vermijden. Deze apparaten geven blauw licht af, wat ervoor kan zorgen dat je moeite hebt met in slaap vallen. Voor het slapengaan nog even een stukje in je boek lezen zorgt er echter voor dat je beter in slaap kunt vallen.

Langer leven

En als kerst op de taart zorgt lezen zelfs voor een langere levensverwachting! Volgens een onderzoek, dat is uitgevoerd door de Yale University of Public Health, hebben mensen die regelmatig een boek lezen een langere levensverwachting. Volwassenen die meer dan 3,5 uur per week lezen, zouden volgens het onderzoek zelfs 23 procent minder kans hebben om te sterven. Pak dus snel maar weer een boek uit de kast!

Bron: Dingen voor Vrouwen | Beeld: iStock

Laatste nieuws