Tijd voor loonsverhoging: uurloon vrouwen is 14 procent lager dan bij mannen

Helaas is er nog altijd een flinke loonkloof in Nederland.

Helaas is er nog altijd een flinke loonkloof in Nederland. Mannen verdienen namelijk aanzienlijk meer dan vrouwen, maakt het Centraal Bureau Statistiek (CBS) vandaag op Internationale Vrouwendag bekend. Het uurloon van vrouwen ligt namelijk maar liefst 14% lager.

Loonkloof

Uit het onderzoek van het CBS is gebleken dat vrouwen per uur maar liefst 14 procent minder dan mannen verdienen. Dat er een verschil in salaris tussen mannen en vrouwen zit, wisten we al, maar niet dat dit nog steeds zo’n groot verschil is. Deze grote kloof zou komen doordat vrouwen vaker deeltijd werken en minder vaak een leidinggevende functie hebben. Ook was het mannelijke deel van de beroepsbevolking gemiddeld ouder en hoger opgeleid. Gelukkig is het verschil in uurloon in de loop der jaren wel minder geworden. In 2008 bedroeg het verschil namelijk nog 20 procent. Sinds 1977 is het inkomen van de vrouw met ruim 60 procent gestegen.

Gemiddelde

Zo verdienen vrouwen in Nederland per jaar gemiddeld 34.000. Bij mannen is dat 52.000. Wel komt dit omdat vrouwen vaker een kortere werkweek hebben. De werkweek van een vrouw duurt gemiddeld 26,2 uur en die van een man 35,4 uur. Dit is te verklaren doordat vrouwen nog altijd vaker de zorg voor het huishouden en eventuele kroost op zich nemen. Kinderopvang is immers duur, en vaders krijgen minder snel vrij. Dit is deels blijven hangen uit de jaren ’50 van de vorige eeuw, laat NPO Kennis weten.

Vergeleken met andere landen valt er nog wel genoeg in te halen in Nederland. In Luxemburg is de loonkloof tussen mannen en vrouwen bijvoorbeeld nog geen 1 procent. In Roemenië, Slovenië, Italië en polen is er minder dan 5 procent verschil. Letland staat echter op de hoogste plek qua verschillen. Hier verdienen mannen namelijk gemiddeld 22 procent meer per uur dan vrouwen.

Loonsverhoging

De cijfers werden vandaag op Internationale Vrouwendag door het CBS naar buiten gebracht. Volgens vakbond CNV is dat voor vrouwen een goed moment om om loonsverhoging te vragen. Door de inflatie en de krappe arbeidsmarkt zouden vrouwen een goede kans maken om meer salaris te krijgen. "Veel vrouwen hebben momenteel een ijzersterke positie. We roepen hen op om daar gebruik van te maken", stelt bondsvoorzitter Piet Fortuin.

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: iStock