3x Sterke Vrouwen: ze hebben het niet makkelijk, maar benaderen het leven met een lach

Elegance deelt het verhaal van Ana, Jane en Sabriye.

Noodhulp- en ontwikkelingsorganisatie Dorcas is initiatiefnemer van het project Portraits of power. Een verzameling (foto)portretten van sterke vrouwen die leven in lage-inkomenslanden en conflictgebieden. Elegance deelt het verhaal van Ana, Jane en Sabriye. Ze hebben het alledrie niet makkelijk, maar ondanks hun tegenslagen benaderen ze het leven met een lach. 

Jane (57, Tanzania)

In 1995 veranderde het leven van Jane totaal. Haar man overleed aan aids toen ze zwanger was van hun vierde kind. Tot die tijd had ze een goed leven, daarna veranderde alles. Pas kort na de begrafenis hoorde Jane dat haar man was overleden aan aids. Ze werd daarna zelf getest en de uitslag was positief. "We waren gezegend met prachtige, gezonde kinderen en woonden in een appartement op de militaire basis in Monduli. We hadden hoop en dromen, net als ieder ander stel."

Je leest het hele verhaal hier.

Sabriye (55, Syrië)

De bombardementen in Syrië achtervolgen Sabriye nog altijd in haar herinneringen. Ze vormen een keerpunt in haar leven. Sabriye raakte niet alleen veel kwijt door de oorlog, maar werd ook nog gescheiden van haar kinderen. “Ik verzamelde alle moed die nodig was om mijn land te ontvluchten, zodat mijn kinderen een betere toekomst zouden hebben. Helaas ging het niet zoals gepland. We werden uiteengedreven en mijn hart brak in zoveel stukken dat ik ze niet kon tellen.”

Je leest het hele verhaal hier.

Ana (55, Moldavië)

Ana leert een groep van twintig jonge vrouwen hoe ze hun huishouden moeten runnen en voor hun gezin zorgen. “Ik ben als een moeder voor hen. De lessen die ik deze jonge vrouwen leer en de liefde die ik voor hen voel – ik hoop dat dit mijn nalatenschap zal zijn.” Ze heeft het nu goed, maar dat is niet altijd zo geweest. Vijf jaar geleden stortte haar wereld namelijk in.

Je leest het hele verhaal hier.

Dorcas richt zich op duurzame verandering in het leven van mensen in nood. Bij armoede, uitsluiting en crisis worden mogelijkheden gecreëerd voor hen, zodat ze tot bloei kunnen komen. Dit doet Dorcas in veertien landen in Oost-Europa, het Midden- Oosten en Oost-Afrika.

Met Portraits of power laat Dorcas de kracht en waardigheid zien van oudere vrouwen, die leven in lage-inkomenslanden en conflict- gebieden. Deze vrouwen krijgen te maken met twee vormen van uitsluiting. Ze worden gezien als minderwaardig omdat ze vrouw zijn én als minder belangrijk of bekwaam omdat zij ouder zijn. Dit heeft gevolgen voor hun positie in de maatschappij. Hun stem wordt niet gehoord en zij hebben vaak geen sociaal vangnet of toegang tot basisvoorzieningen zoals medische zorg. Samen met duizenden vrijwilligers, zakelijke partners, donateurs en medewerkers vormt Dorcas een beweging waaraan iedereen op zijn eigen manier kan bijdragen. Wil jij deze organisatie ook steunen? Sponsor een granny en investeer in betere leefomstandigheden voor oudere vrouwen of steun Dorcas met een eenmalige bijdrage.

Tekst: Mercy John Laizer, Aurelia Guzun, Eva Oueiss | Fotografie: Krystel Abboud, Nicu Binzari, Mercy John Laizer