5 Tips voor als je gaat klussen in huis

Aan de slag!

Young asian happy woman painting interior wall

De lente komt eraan, wat betekent dat je misschien wel kriebels begint te krijgen om alles in en om het huis in een nieuw jasje te steken. Een nieuw tv-meubel, een ander kleurtje op de muur of de tuin onder handen nemen; het kan allemaal voor een nieuwe, frisse wind in huis zorgen. Wij delen de beste tips om dit tot een succes te maken.

Bereid je goed voor

Je kunt natuurlijk wakker worden, besluiten dat je een nieuwe kleur op de muur wilt hebben en bij wijze van speken direct in pyjama aan de slag gaan. Maar wil je meerdere dingen in en om het huis gaan aanpakken, dan is het handiger om het een en ander op te schrijven in een klein draaiboekje. Zet op een rij wat je wilt gaan doen, wanneer je het wilt gaan doen en wat je allemaal nodig hebt. Een goed begin is het halve werk!

Zorg er voor dat je de juiste gereedschap in huis hebt

Ben je druk bezig die nieuwe kast in elkaar te zetten, blijk je geen hamer te hebben. Oeps. Zorg ervoor dat je de juiste spullen en ijzerwaren in huis hebt, vóórdat je begint.

Trek de juiste kleding aan

Klussen in je nieuwe broek, witte blouse, pantoffels of met je enorme gouden oorbellen in, is niet aan te raden. Zorg voor oude kleding dat vies mag worden. Als er dan verf, stof of zelfs scheuren in of op komen, is dat niet erg. Ook stevige, dichte schoenen zijn belangrijk. Mocht er dan iets op je voet vallen, dan beperk je de schade. Ga je de boel echt flink aanpakken, denk dan ook aan beschermende kleding, zoals mondmaskers, werkschoenen, handschoenen of zelfs een helm. Veiligheid voorop!

Wees niet te impulsief

Impulsief zijn als het gaat om een kast opnieuw verven, is geen drama. Maar ga niet zomaar een muur slopen, omdat je het in je hoofd hebt gehaald dat je een open keuken wilt. Bij zulke grote veranderingen is het verstandig om eerst een bouwkundige te raadplegen, zodat er geen problemen ontstaan.

Ga geordend te werk

Het draaiboek heb je als het goed is al, maar ook tijdens het klussen is het belangrijk om orde en overzicht te houden. Houd checklists bij, zodat je weet wat er gedaan is. Houd ook kleurnummers of de formaten van bepaalde schroefjes bij. Mocht je te weinig hebben, dan kun je snel nieuwe kopen. Houd tijdens het klussen de omgeving opgeruimd door bijvoorbeeld alles wat je nodig hebt op een tafeltje te leggen of in bakjes te sorteren, in plaats van alles door het huis te laten slingeren.

Beeld: iStock