De highlights van New York Fashion Week FW22

Van cut-outs tot kleurrijke creaties tot ultrasleek.

De afgelopen dagen was New York City weer het decor van ’s werelds grootste mode-event: New York Fashion Week. Hoewel we staan te popelen om het winterse weer in Nederland vaarwel te kussen, showen designers momenteel hun herfst- en wintercollecties voor 2022/2023. Van cut-outs tot kleurrijke creaties tot ultrasleek: hieronder een greep uit de meest opvallende shows van NYFW.

Zimmermann

Kleurrijke florals hebben altijd een grote rol gespeeld in de ontwerpen van designer Nicky Zimmermann. Dit seizoen liet de designer zich daarentegen inspireren door de sterren, en in een aantal van haar ontwerpen komen de twaalf sterrenbeelden terug. Hiervoor sloeg de ontwerper de handen ineen met Schotse kunstenaar Anita Inveraty.

PatBO

Het merk van stylist Patricia Bonaldi was voor de tweede keer te zien tijdens NYFW. Op de runway showde Bonaldi opnieuw creaties waarin borduurwerk en ornamenten terugkomen, elementen waar de stylist om bekend staat.

Proenza Schouler

Tijdens de show van Proenza Schouler zagen we zelfverzekerde en verfijnde looks, vol getailleerd maatwerk, slouching snitten en gordels. Ook model Bella Hadid maakte haar terugkeer naar NYFW tijdens de show van Proenza Schouler.

Christian COWAN

De Britse ontwerper Christian Cowan trakteerde zijn gasten vanuit het One World Observatory op zijn zelfbenoemde highest high-fashion show ever. Hiermee doelde de designer op het feit dat zijn publiek zich op meer dan 100 verdiepingen hoog bevond. Ze keken uit op de Hudson River, maar uiteraard ook op zijn Fall/Winter collection voor 2022 en 2023. De grote focus van de designer? Een modernere draai geven aan evening wear.

Bronx & Banco

De herfst 2022-collectie van het Australische Bronx and Banco brengt het Parijse glitter en glamour rechtstreeks naar de straten van New York. De One Night in Paris-collectie is geïnspireerd op de late nachten in Parijs en Moulin Rouge. Vele veren, delicate kralen en opvallende kleurencombinaties belichamen het nostalgische Parijse jaren 80-gevoel.

Son Jung Wan

De focus van Son Jung Wan, een van Zuid-Korea’s meest toonaangevende designers, lag dit jaar op dramatische kraagdetails en volumineuze silhouetten. Maar ook haar liefde voor fel kleurgebruik, waar de designer om bekend staat, kwam terug in de vorm van een kanariegele bedrukte top en broek verfraaid met veren.

Carolina Herrera

Designer Wes Gordon hield de collectie upbeat en speels. Ook kwam regelmatig een eerbetoon aan Mrs. Herrera voorbij: een blouse, jas en jurk met dramatische volle mouwen waar ze zo van hield.

Jason Wu

Voor de najaarscollectie liet Jason Wu zich inspireren door fashion illustraties uit 1950. Vooral de expressieve lijnen uit die tijd spraken hem aan. Wu maakte die eigen door ze in moderne vormen te gieten; denk aan een waterdichte puffer coat met een midi cirkelrok. Of een cocktail jurk met grote strik voorop, gesplitst in een top en rok. Herenbroeken gecombineerd met satijnen bustiers. Allemaal met de glamour van de 50's.

Tory Burch

De nieuwe collectie van Tory Burch draait om verscheidenheid. Na de focus op jurken vorig seizoen, draaide het nu allemaal om gebreide jasjes, high waisted broeken, volumineuze jassen en rokken met dramatische riemen. "Het idee was om vrouwen een gereedschapskist te geven; ik wil dat ze deze collectie gebruiken om hun eigen personaliteit ermee te creëren."

Next up: London Fashion Week

New York Fashion Week was pas het begin van het modeseizoen. De volgende op de agenda is London Fashion Week. Van 17 tot 22 februari staat de Britse hoofdstad in het teken van mode met shows van onder andere Rixo, Robyn Lynch, Yuhan Wang, Simone Rocha, Paul & Joe en nog veel meer.

Bron: Marie Claire, Vogue US,  | Beeld: BrunoPress