Tuinmeubelen die je het hele jaar buiten kunt laten staan

Zo kun je er lang van genieten.

Wanneer je je op nieuwe tuinmeubelen oriënteert, dan leer je dat kunststof een veelgebruikt materiaal is. Veel mensen kiezen voor kunststof meubelen vanwege een aantal grote voordelen: ze zijn voordeliger in aanschaf, erg sterk, lichtgewicht, beschikbaar in heel veel verschillende kleuren en ze zijn een stuk gemakkelijker in onderhoud veel andere materialen zoals hout of riet. Heb jij de keus voor kunststof tuinmeubelen gemaakt en wil je ze graag goed onderhouden zodat je er zo lang mogelijk van kunt genieten? Lees dan hier verder!

Kunststof tuinmeubelen binnen zetten in de winter?

Verreweg de meeste mensen die de keus hebben gemaakt voor kunststof tuinmeubelen besluiten in het najaar om hun tuinset tijdens de wintermaanden in een schuur, garage of in ieder geval droog te zetten. Dit is vereiste voor kunststof meubelen, hoewel iedereen die zijn kunststof tuinset graag zo mooi mogelijk wil houden hier wel een verstandige keuze mee maakt. Want ook al is kunststof een heel sterk materiaal, het wordt na verloop van tijd poreus en koude, regen, sneeuw, hagel en ijzel helpen hier beslist niet bij. Bij goedkope tuinmeubelen valt misschien nog te verwachten dat deze niet jarenlang in piekfijne staat blijven, maar als je voor het duurdere kunststof gekozen hebt dan wil je toch niet hebben dat de kwaliteit van je meubelen na één winter al sterk achteruit gegaan is. Het loont dus zeker om je kunststof tuinmeubelen in de winter binnen te zetten, zodat het kunststof tegen de bittere weersomstandigheden beschermd wordt en het materieel zo lang mogelijk mooi en in goede conditie blijft.

Bedekken met een beschermhoes of niet?

Maar niet iedereen heeft een schuur, garage of afdak om zijn of haar kunststof tuinmeubelen droog weg te zetten. Dan rest je geen andere mogelijkheid dan de meubelen buiten te laten staan. Een beschermhoes is dan een heel goed alternatief om je meubelen toch zo goed mogelijk de winter door te laten komen. Er zijn hele goede beschermhoezen van hoge kwaliteit te koop, die bovendien ook niet veel geld hoeven te kosten. Deze zijn de investering zeker waard, want een dergelijke hoes beschermt je kunststof tuinmeubelen zowel tegen koude als ook tegen winterse neerslag. Het kunststof blijft mooier, de kleur helderder en ook zal er vrijwel geen alg op de meubelen groeien omdat de meubelen droog staan. Het is misschien het vermelden waard dat er ook All Weather-tuinsets bestaan die geen beschermhoes nodig hebben en ook niet drooggezet hoeven te worden, bijvoorbeeld een tuinset van 4 Seasons Outdoor.

Onderhoud van kunststof tuinmeubelen

Vaak werkt een gewoon sopje met allesreiniger of soda al heel goed om je tuinmeubels schoon te krijgen. Is het kunststof wat dof geworden, dan zou je wat meubelwas op het kunststof kunnen smeren. Maar er zijn ook specifieke reinigers voor kunststof tuinmeubelen te koop, daar zitten vaak ook een hydratant en UV-filter in om het kunststof niet uit te laten drogen, verkleven en het ontstaan van barsten te voorkomen.

Opgepast bij extreme weersomstandigheden

De keuze voor kunststof tuinmeubelen is goed te begrijpen, kunststof is veelzijdig en duurzaam. Je kunt het dus het hele jaar buiten laten staan, al dan niet met een beschermhoes. Met kunststof meubelen moet er altijd rekening gehouden worden dat het na verloop van tijd toch achteruitgaat. Als het niet door de koude of regen is, dan hebben de zonnestralen ook hun effect op de uitstraling en sterkte van het materiaal. Kunststof tuinmeubelen zijn lichtgewicht. Dit is fijn, maar bij een storm kan dit erg nadelig zijn. Rondvliegende tuinmeubelen kunnen gevaarlijk zijn en serieuze schade aanrichten. Bij extreme weersomstandigheden zoals storm of sterke windvlagen kan het dus zeer raadzaam zijn om de meubelen toch binnen of droog en beschut te zetten. Wanneer dit geen optie is dan is het verstandig om de meubelen te verzwaren met stenen of iets anders zwaars, of aan elkaar en/of aan een muur te bevestigen.

Photo by Robin Wersich on Unsplash