Edwin Spee over gemist Bibian Mentel: 'Er zijn tranen, maar ze worden omringd door mooie gedachten'

"Verdriet toelaten helpt bij de verwerking"

Edwin Spee en Bibian Mentel

Het is bijna drie maanden geleden dat Edwin Spee afscheid moest nemen van zijn Bibian Mentel. Al twintig jaar lang vocht de drievoudig paralympisch snowboardkampioene tegen botkanker. Hij mist haar nog iedere dag, maar heeft prachtige herinneringen, vertelt de weduwnaar in gesprek met Planet Lifestyle.

Verdriet toelaten

Onlangs ontving Edwin nog een award voor de meest positieve BN’er. De manier waarop hij met dit grote verlies omgaat, is voor veel mensen namelijk een bron van inspiratie. Maar hoe positief je ook bent, het verdriet is na drie maanden nog volop aanwezig. De weduwnaar verstopt dit echter niet en geeft zichzelf de kans om dit te voelen. "Uiteraard hebben we verdriet en is er een groot gemis", vertelt hij. "Verdriet toelaten helpt bij de verwerking. Ik geef eraan toe."

Eekhoorn

Edwin vertelt dat het verdriet hem soms op de vreemdste momenten overvalt. "Laatst nog", vertelt Spee. "Bibian was altijd gek op een eekhoorn die ze vaak bekeek in onze tuin. Na haar overlijden zat het diertje ineens bij de openstaande achterdeur. Het keek naar binnen alsof het zich afvroeg ‘Waar is Bibian nou?’ Ik schoot meteen vol. Af en toe zijn er tranen. Prima. Ze worden omringd door mooie gedachten."

Herinneringen

Positief als hij is, blijven Edwin en zijn gezin zich focussen op alles wat er nog wél is. Dat is namelijk ook precies hoe Bibian in het leven stond. "We vonden het belangrijker om herinneringen te verzamelen in plaats van bezittingen. Om veel leuke dingen te doen. Ze had een lach op haar gezicht tot het allerlaatste moment", zegt hij. "Wie vrede heeft met zijn situatie kan genieten tot het einde. Dat heeft Bibian wel bewezen."

Eerlijkheid

Edwin vertelt ook dat ze altijd open en eerlijk tegen de kinderen zijn geweest over wat er speelde. Het hielp hun door er met elkaar over te praten. "Veel mensen zijn bang om erover te praten als een naaste sterft. Het komt te dicht bij hun gevoel. Toch voorkomt het dat spijt deel wordt van je verdriet, en gevoelens van 'had ik maar'", vertelt hij. "Gelukkig mochten we nog bijna vijf jaar samen zijn. Dat gaf ons ook de tijd om ons voor te bereiden op haar overlijden."

Personality
  • Tips en Weetjes
  • BrunoPress