Keira Knightley over seksuele intimidatie: 'Er is een avondklok voor vrouwen en die is er altijd al geweest'

Volgens Keira hebben alle vrouwen het weleens meegemaakt.

Keira Knightley

Als het aan Keira Knightley (36) ligt, komt er een avondklok voor mannen, zodat vrouwen zich niet meer onveilig hoeven te voelen op straat. Volgens haar heeft iedere vrouw namelijk weleens te maken gehad met seksuele intimidatie: "Ik ken serieus niemand die nooit seksueel geïntimideerd is."

Feminist

Keira Knightley is door haar moeder, schrijver Sharman MacDonald, grootgebracht als feminist. Ze werd extra gemotiveerd doordat ze als kind een erg sportieve meid was, maar voetballer worden werd gezien als iets voor alleen jongens. "Daar zat ik al vanaf een jonge leeftijd erg mee", vertelt ze in een interview met Harper's Bazaar. Het zorgde ervoor dat toen ze actrice werd, ze vooral sterke en onafhankelijke rollen koos. Zo speelde ze in 2002 een tiener die gek was op voetballen in Bend it Like Beckham, in 2005 de onvergetelijke Lizzy Bennet in Pride & Prejudice, in 2018 een Franse schrijfster in Colette en onlangs de activist Sally Alexander in Misbehaviour.

Vrouwenhaat

Door haar krachtige rollen, vraagt ze zich af hoe het kan dat ze de vrouwenhaat die ze persoonlijk heeft ervaren niet eerder heeft opgemerkt. "Pas toen vrouwen op social media alle voorzorgsmaatregelen om zich veilig te voelen als ze 's avonds naar huis lopen op begonnen te noemen, ging ik erover nadenken. Ik realiseerde me dat ik dat ook allemaal doe, zonder er over na te denken. Het is echt deprimerend", vertelt Keira. "Ik houd van de politicus die zei dat er een soort avondklok moet komen voor mannen. De mannen werden toen boos, terwijl je denkt: er is een avondklok voor vrouwen en die is er altijd al geweest."

Seksueel geïntimideerd

Of ze zelf weleens lastig is gevallen? Ja. "Wie niet? Ik ken serieus niemand die nooit seksueel geïntimideerd is, op wat voor manier dan ook. Of het nou ongevraagd geflasht worden of ongewenst aangeraakt worden is. Een man die zegt dat hij je keel doorsnijdt of je in je gezicht slaat. Wat het ook is, iedereen heeft het weleens meegemaakt."

De actrice liet onlangs in de podcast Chanel Connects ook al weten dat ze geen seksscènes meer wil filmen met mannelijke regisseurs. Deels wegens ijdelheid, maar ook omdat ze vindt dat die scènes vaak vanuit het oogpunt van mannen worden gemaakt.

Personality
  • Harper's Bazaar
  • BrunoPress