Waarom je iedere dag een kop kamillethee zou moeten drinken

Geloof het of niet, een kop kamillethee kan wonderen doen. 

Kamillethee

Hoe heerlijk is het om de dag te beginnen met een grote kop thee of om ‘s avonds op de bank te kruipen met een dekentje, een goed boek en een grote mok? Thee is niet alleen een heerlijk verwarmend drankje, het is ook nog eens heel goed voor je. Heb je last van je darmen of kom je moeilijk in slaap? Dan kan een kop kamillethee wonderen doen.

Gezondheidsvoordelen

Voor de geschiedenis van kamillethee kunnen we honderden, zelfs duizenden jaren terug in de tijd. Al in het oude Egypte werd het kruid gebruikt tegen allerlei gezondheidskwaaltjes: van een verkoudheid tot darmproblemen. Vandaag de dag is kamillethee nog steeds een van de meest populaire en gezondste kruidentheeën. Waarom dat precies is? Wij zetten de vier grootste gezondheidsvoordelen van kamillethee op een rijtje.

1. Bevordert de nachtrust
Kamillethee staat bekend om zijn rustgevende en ontspannende werking. Een kop thee doet dan ook wonderen voor je nachtrust. Drink een half uur tot drie kwartier voor het slapengaan een kop kamillethee en je zal een heerlijk nachtje slapen.

2. Kan angst verminderen
Heb jij last van angst of stress? Dan zou een kopje kamillethee je kunnen doen ontspannen. Er is echter meer onderzoek nodig naar de relatie tussen kamillethee en angstaanvallen.

3. Kan helpen bij diabetes
Kamillethee kan de bloedsuikerspiegel helpen verbeteren bij mensen met diabetes. De thee kan de bloedsuikerspiegel namelijk verlagen en de glycogeenopslag in de lever verbeteren. Uit een onderzoek onder 64 volwassenen met type 2-diabetes – die acht weken lang elke dag drie koppen kamillethee na elke maaltijd dronken – bleek dat de thee een positieve invloed had op hun diabetesklachten. De wetenschappers zagen namelijk een significante afname van HbA1C-markers (die vaak worden gebruikt als indicator voor diabetes), evenals een verbeterde glycemische controle en bloedlipidenprofiel.

4. Kan helpen bij darmproblemen
Als jij geregeld last hebt van je darmen, zou je wat vaker een kopje kamillethee moeten drinken. Uit onderzoek blijkt namelijk dat kamille kan helpen bij het verminderen van spierspasmen van de gladde spieren in de darmen. Vooral mensen die kampen met spijsverteringsproblemen zoals diverticulitis en slokdarmreflux kunnen hier baat bij hebben. Daarnaast kan de thee je ook beschermen tegen een veelvoorkomende bacterie, H. Pylori (of Helicobacter Pylori), die kan bijdragen aan maagzweren.

Lifestyle
  • Kookfans
  • iStock