Droomhuis aan zee

Een houten huis met veranda, in een tuin met zwembad en een atelier. En dat alles aan het strand. Wie wil er nog op vakantie?

‘In een huis moet worden geleefd. Het hoeft niet allemaal perfect te zijn.’ Ontspannen drinkt interieurontwerper Anna Cayzer een kop thee op het terras van haar huis in Palm Beach. Nee, niet Palm Beach in Californië. We zijn aan de andere kant van de wereld, in Australië, waar zo’n 40 km ten noorden van Sydney ook een Palm Beach ligt, op een schiereiland. Cayzer – rank en charmant – deelt haar huis met echtgenoot Marty en hun drie kinderen: Anoushka van 6, Lola van 5 en de twee jaar oude Grayson. Het leven van de Cayzers draait kort gezegd om het beschutte strand aan de overkant van de weg, waar ze te vinden zijn als school en werk dat toelaten. Die relaxte – en typisch Australische – levensstijl is aan van alles af te lezen. Bijvoorbeeld aan het tuinhek, waar naast de buitendouche een surfplank hangt te drogen.

Strandjutten

Anna Cayzer mag graag strandjutten. Haar trouvailles belanden in huis, zoals het drijfhout dat ze beschilderd. Buiten naar binnen halen is een nationale sport in Australië. ‘Je huis is waar je geweest bent. Het weerspiegelt de reizen die je maakt.’ Haar eigen reis is beïnvloed door de verhuizing van de oostelijke buitenwijken van Sydney naar de ontspannen noordelijke stranden. Werken doet Anna sindsdien in haar atelier boven het gastenverblijf in de aanbouw die ze zelf ontwierp. Haar gevoel voor schoonheid is door de jaren heen gevormd. Een artistiek kind was ze, dat kunst studeerde aan de Universiteit van Sydney. In Londen deed ze de Inchbald School of Design. Eenmaal terug in Australië kreeg ze de kans om samen te werken met de in Australië bekende interieurontwerper Thomas Hamel. ‘Een zeer getalenteerd man, die hoog staat aangeschreven. Alleen al het feit dat ik met hem werkte, leverde me overal waardering op.’ Haar eigen stijl mag dan misschien minder formeel dan die van Hamel, dan neemt niet weg dat ze van hem een waardevolle les: het belang van het detail.

Eigen architect

Cayzer tekende en regelde de renovatie van haar huis zelf, en trad zelfs op als een soort architect, inclusief zelfgemaakte schetsen. Ze vertrouwde op de gerenommeerde aannemer die ze had ingehuurd, Mark Thompson, om die plannen uit te voeren. ‘Ik was om de twee dagen ter plekke’, legt ze uit, eraan toevoegend dat de verbouwing ongeveer een jaar in beslag nam. Het oorspronkelijke visserhuisje werd helemaal gestript en kreeg grote ramen en schuifdeuren, waardoor het daglicht in overvloed naar binnenvalt. ‘Als er zon is, kun je er binnen altijd van genieten’, zegt ze verrukt.

Overal zijn de bewijzen te zien van een zorgvuldige planning. De gepolijste betonnen vloeren zijn ideaal voor zanderige voeten. Zandsteen en messing-in-groef-verbindingen zijn een knipoog naar de geschiedenis van het huis. Louvrepanelen voor de ramen zorgen ervoor dat er heerlijk frisse zeelucht binnenkomt. De prachtige kinderkamer heeft grote witte stapelbedden. Op maat gemaakte kasten zijn er in overvloed, volgens Anna de sleutel tot een rommelvrij leven. ‘Elke kamer heeft ingebouwde kastruimte, ik ben overtuigd uit de kast gekomen!’ grapt ze. De keuken vormt het hart van het huis, en beschikt over een enorme zitbank en een spiegelwand die de tuin reflecteert. De woonkamer komt direct uit op het terras, de ideale plek voor een luie zondag. De aanbouw, met daarbij het zwembad, herbergt een dromerig gastenverblijf, met op de etage erboven het atelier waar Anna schildert.

De woonkamer komt direct uit op het terras, de ideale plek voor een luie zondag.

Ze mengt moeiteloos de houten meubelontwerpen van Mark Tuckey – puur natuur – met verfijnde spullen uit Les Interieurs, een elegante winkel in het dorp. Aan de enorme, witgeschilderde voordeur heeft ze oude koebellen gehangen. ‘Ik denk dat het daardoor komt dat dit huis zich op een natuurlijke manier heeft ontwikkeld. Er staan geen kostbare spullen in, er is een soort vanzelfsprekendheid waardoor je rustig je gang kunt gaan. Het leven kan hier gewoon worden geleefd.’

Beachhouse chic Anna Cayzer schildert graag. Het kleurenschema dat ze gebruikt is een mix van kalkachtige wittinten en een scala aan subtiele naturelkleuren, met een klein vleugje pastel. ‘Hoewel ik een heel neutraal palet heb, gebruik ik wel wát kleur.’ Diezelfde mix gebruikte ze in huis: veel wittinten, met hier en daar een kleuraccent. Ze wijst naar de taupekleurige juten strandtassen aan een haak. ‘Kijk, die hebben duidelijk kleur.’ Ze heeft gevoel voor variatie in textuur, en ook gevoel voor contrast en proporties. Het resultaat van het geheel: een gevoel van ontspannen creativiteit, rust en de heerlijke sfeer van een charmant kustplaatsje.

Palm Beach, Australië Sydney, met zo’n 4,6 miljoen inwoners verreweg de grootste stad van Australië, ligt aan de Tasmanzee, in het zuidoosten van het land. Gemeten naar oppervlakte is dit het grootste suburbane gebied ter wereld: met 12.150 vierkante kilometer beslaat Greater Sydney ruim acht maal de provincie Utrecht. Dat is tweemaal zo groot als Beijing, en zesmaal Rome of Londen. In de noordelijke punt van deze enorme stadsregio ligt Palm Beach, op een schiereiland. Het is een geliefd toevluchtsoord voor in goeden doen verkerende stedelingen.

Laatste nieuws