12 x Koffie cruisen door 't land

De Koffiefilters hebben de 182 leukste koffieadressen van Nederland en Vlaanderen samengebracht in een boek. Elegance selecteert per provincie de állerleukste adressen.

12 x Koffie cruisen door 't land

Friesland: Mellow

Mellow is dé must visit voor alle chocolade lovers out there. De koffiesalon is namelijk een chocoladefabriek en winkel in een! Koffie wordt geserveerd met een flinke brok homemade chocolade die perfect past bij de koffiekeuze. En het vriendelijke personeel vertelt graag alles over de herkomst van de producten.

Tweebaksmart 47, Leeuwarden

Zeeland: Domburgsche Bier en Melksalon

Ruim honderd jaar geleden deed de koffieshop dienst als bier- en melkwinkel. En tegenwoordig is het assortiment uitgebreid. Bijna alles op de kaart is biologisch en naast koffie kun je er ook terecht voor serviezen en cadeaus. Fijn: het tuinterras is de ideale plek om van het herfstzonnetje te genieten, onder het genot van een goede kop koffie. Met wat lekkers!

Weststraat 11, Domburg

Drenthe: Frans de Grebber

Een koffiesalon waar je terechtkunt voor koffie(bonen) én toebehoren. Favoriet zijn de Meppel Espresso en de Meppel Filter die de eigenaar - Frans de Grebber dus - zelf brandt.

Wolfstraat 23, Meppel

Zuid-Holland: Chummy Coffee

Chummy Coffee is een specialty coffee bar, waar je uitsluitend terecht kunt voor koffie, thee of fris. Wel biedt de salon zelfgemaakte taart. Ondanks dat het aanbod wellicht wat summier klinkt, is niets minder waar! 1. De espressobar is gevestigd in een geweldig hoekpand met prachtige glas in lood ramen. 2. De locatie is super, want vanaf de Pieterskerk en de Universiteit loop je via de koffiebar zo het centrum in. En 3. Zowel het publiek als het personeel zijn enorm vriendelijk en divers. En daar houden wij van!

Breestraat 97, Leiden 

Overijssel: Hier en Daar

Als je in Zwolle bent en je wil - om welke reden ook - een koffiepauze inlassen, is Hier en Daar the place to be. Ook is de grote leestafel een fijne plek om buitenshuis aan te flexwerken. Maar ook voor vinyl-fanaten is het hier goed toeven. De lekkere koffie, het comfortabele vintage meubilair (wat je kunt kopen!) en de zwoele deuntjes zijn dé ingrediënten  om even weg te dromen...

Oude Vismarkt 10, Zwolle

Utrecht: Cornelis

Het pand van koffiebar Cornelis heeft een rijke historie. Op de plek waar nu koffie wordt gedronken en gezonde lunches worden geserveerd, vlogen vroeger kruiden over de toonbank. En het deel dat voorheen als koetshuis diende is tegenwoordig een slaapplek. De eigenaar heeft namelijk het oude koetshuis omgetoverd tot een volwaardige bed & breakfast!

Maliestraat 16, Utrecht 

Noord-Brabant: Buutvrij

Een creatief koffiecafé vol verrassingen. Dat is Buutvrij. De koffie komt van de bekende Antwerpse branderij Caffènation. Naast koffie serveert Buutvrij ook overheerlijke lunch en soms ook diner - houd hiervoor de Facebookpagina in de gaten! De koffieshop is de broedplaats voor (jonge) creatievelingen, die tevens hun werk exposeren in het café. Leuk: de exposities wisselen regelmatig, dus het is altijd een verrassing wat er is te zien.

Stationsstraat 49, Tilburg

Groningen: HOLTBAR

Ook in het hoge Noorden weten ze hoe 'een lekker bakkie' te zetten. Filterkoffie, espresso of een flat white, bij de Groningse conceptstore HOLTBAR draaien ze er hun hand niet voor om. Naast koffie kun je hier je terecht voor kleding, (interieur)accessoires, beauty producten én stationary. De store biedt ook zoete verleidingen als Oreo brownies, wonderbars en daily specials - hoogstpersoonlijk gebakken door de moeder van de eigenaresse Karen Mansholt. We like!

Oude Kijk in 't Jatstraat 20, Groningen

Flevoland: Take a Break

Na een wandeling op het Almeerderstrand ga je - heel toepasselijk - naar Take a Break voor een welverdiende koffiepauze. De espressobar is gevestigd in een mooi hoekpand en heeft een fijn terras.

Beneluxbaan 641, Almere Poort

Limburg: Maison Blanche Dael

Sinds 1878 is Maison Blanche Dael een begrip in de Limburgse hoofdstad. Er worden arabicabonen uit diverse koffiestreken gebrand en aan verschillende horecagelegenheden geleverd. In de koffiesalon koop en proef je kleine batches met single origin koffies. Maar ook barista tools, coffee gifts en andere accessoires.

Wolfstraat 28, Maastricht 

Noord-Holland: Brandmeester's

De Schagchelstraat staat synoniem voor een van Haarlems 'gouden straatjes'. Vanaf de Grote Bavo Kerk loop je gemakkelijk naar Brandmeester's, dé koffiespot voor americano en/of flat white liefhebbers. Maar ook voor koffiebonen- en machines kun je hier terecht. Het hele koffieassortiment van A tot Z, daar staan de Brandmeester's voor.

Schagchelstraat 29, Haarlem

Gelderland: First Things First

Voorheen deed de ruim 33.000 m2 (!) oppervlakte dienst als productieplaats van soep en vermicelli. Tegenwoordig kun je in de immense fabriek aan de Waal terecht voor overheerlijke verse koffie. First Things First is een koffiebar met eigen, open branderij. Dichterbij de koffiebron kom je dus niet! Naast koffie serveert de spot (zoete) lekkernijen en lunchgerechten. Tip: bezoek de salon op een zonnige herfstmiddag. Op het terras heb je een fenomenaal uitzicht over de Waal.

Waalbandijk 14b, Nijmegen 

Benieuwd naar meer koffiespots? Bestel het boek (€17,95) dan hier