Te vroeg koffiedrinken blijkt ongezond te zijn

Is het lastig om te functioneren in de ochtend zonder een bakkie pleur? Onderzoek van AsapSIENCE toont aan dat té vroeg koffiedrinken niet goed voor je is en dat dit het beste tijdstip is.

Te vroeg koffiedrinken blijkt ongezond te zijn

Te vroeg

Het onderzoek stelt dat het niet goed is om direct nadat je bent wakker geworden een kop koffie te drinken. Tussen acht en negen uur in de ochtend is er namelijk een hoog percentage cortisol, een hormoon dat gemaakt wordt in de bijnierschors uit cholesterol, in je lichaam aanwezig. Cortisol en koffie gaan niet goed samen. Door dit verhoogde percentage cortisol werkt cafeïne minder effectief en kan het zelfs voor stress zorgen. Ook zorgt te vroeg koffiedrinken ervoor dat je de rest van de dag alleen maar meer behoefte aan cafeïne.

Het juiste tijdstip

Wanneer je om negen uur in de ochtend je eerste kopje drinkt, ervaar je het beste effect. Op dat moment is je cortisol-niveau laag, wat zorgt voor een beter humeur, meer energie en minder stress.

Meerdere kopjes

Is één kopje koffie niet genoeg? Neem er dan nog één om half twaalf en eventueel om drie uur in de middag. Cafeïne heeft een halfuur nodig om in te werken en werkt dan ongeveer twee uur. Tussen twaalf en één uur in de middag en tussen half zes en zeven in de avond is je cortisol-niveau weer op zijn hoogst, dus je weet wat dat betekent...