Onderzoek wijst uit: 1 op de 8 Nederlanders is niet eerlijk op CV

Voordat je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, is het belangrijk dat je met je cv al een sterke eerste indruk maakt. 1 op de 8 Nederlanders kiest er daarom voor om hun cv wat op te poetsen, zo blijkt uit onderzoek. 
 
 

cv

Liegen op CV

Hoewel het niet iets is om trots op te zijn, verdraaien we allemaal de feiten weleens. Tijdens een etentje dikken we een bepaalde anekdote misschien wat aan om ons gezelschap wat harder aan het lachen te krijgen, en om de aankoop van die ene dure tas te rechtvaardigen beweren we dat-ie in de aanbieding was. Dat soort onwaarheden. Maar liegen op je CV? Daar denken de meesten niet over na. Al zijn er ook Nederlanders die daar geen problemen mee hebben.

Liegen op je CV

Maar liefst 1 op de 8 Nederlanders liegt op zijn of haar CV, zo blijkt uit onderzoek van Validata, onderdeel van DISA Global Solutions. De meesten liegen over hun werkervaring. Voor het onderzoek werden 1500 Nederlanders aan de tand gevoeld over hun CV-gewoonten.

De top tien zaken waar mensen over liegen op hun CV:

  1. Werkervaring (36%)
  2. Privé-interesses (33%)
  3. Vaardigheden (33%)
  4. Lengte van vorige banen (21%)
  5. Zakelijke interesses (18%)
  6. Opleidingen (16%)
  7. Lengte van studie(s) (13%)
  8. Vorige werkgevers (12%)
  9. Persoonlijke gegevens (leeftijd/woonplaats) (5%)
  10. Een andere naam (4%)

Verschillen tussen mannen en vrouwen

Grappig genoeg blijkt dat mannen en vrouwen niet even vaak liegen. Uit het onderzoek bleek dat mannen (15%) dit vaker doen dan vrouwen (9%). Mannen liegen voornamelijk over hun werkervaring, 43 procent maakt zich hieraan schuldig versus 28% van de vrouwen.

De verschillen tussen mannen en vrouwen zijn ook merkbaar als het gaat om de lengte van hun vorige baan (25% van de mannen liegt hierover tegenover 15% van de vrouwen) en zakelijke interesses (21% van de mannen versus 13% van de vrouwen).

Daarnaast blijkt dat leeftijd ook een rol speelt. Met name jongeren in de leeftijd van 18-24 jaar dikken feiten op het CV wat aan.

“We weten dat er altijd al wordt gefraudeerd op het CV en tijdens de sollicitatieprocedure. Bedrijven zijn vaak goed van vertrouwen en verwachten niet dat sollicitanten tegen hen liegen", vertelt Harm Voogt, Managing Director van Validata. "Door onvoldoende onderzoek te doen naar (nieuwe) werknemers komen er mensen in posities die daar niet altijd voor opgeleid zijn, of niet vertrouwd kunnen worden met gevoelige informatie. Deze cijfers onderstrepen de noodzaak voor werkgevers om niet alleen te vertrouwen op CV's, maar ook aanvullende screeningmethodes in te zetten, zoals achtergrondcontroles en referentiechecks.”

Carrière
  • Marie Claire
  • Adobe Stock