Sportieve royals: deze sporten beoefenen de Oranjes zelf het liefst

Aan beweging geen gebrek bij koning Willem-Alexander, koningin Máxima en de drie A-tjes! 

Oranjes

Hoewel de Oranjes enorm fanatiek zijn in het aanmoedigen van de Nederlandse topsporters tijdens de Olympische Spelen, vinden ze het ook heerlijk om zélf actief bezig te zijn. Deze sporten laten de harten van koning Willem-Alexander, koningin Máxima en hun drie dochters, Amalia, Alexia en Ariane, sneller kloppen:

Máxima

Koningin Máxima is een fervent sporter die volgens royaltykenner Sam Hoevenaar vijf keer per week actief bezig is. Naast de dagelijkse wandelingen met hondje Mambo door het Haagse bos, heeft ze een grote liefde voor zwemmen. Ze geniet vooral van een frisse duik in de buitenlucht en maakt dus vermoedelijk regelmatig gebruik van het buitenzwembad bij Huis Ten Bosch.

Dat onze koningin een passie heeft voor zwemmen, is geen nieuws. In 2012 kregen zij en koning Willem-Alexander al eens privé zwemlessen van olympisch zwemkampioen Pieter van den Hoogenband en zijn coach, Jacco Verhaeren, die destijds erg onder de indruk waren door het niveau van Máxima.

Willem-Alexander

Twaalf jaar geleden introduceerde koning Willem-Alexander de Koningsspelen, een evenement dat elk jaar plaatsvindt op zijn verjaardag en perfect aansluit bij zijn grote passie voor sport. Tijdens een schoolbezoek afgelopen april, vroeg een basisschoolleerling de koning naar zijn favoriete bezigheden. Volgens KidsWeek deelde Willem-Alexander vervolgens mede dat hij graag hardloopt, mountainbiket en wandelt. Daarnaast draait hij zijn hand niet om voor een gezelschapsspel op zijn tijd. Hij is vooral dol op spellen zoals (tafel)tennis en (mini)golf, die hij dan het liefst samen met zijn gezin speelt.

Amalia, Alexia en Ariane

Ook kroonprinses Amalia heeft een duidelijke voorkeur voor één bepaalde sport, zo verklapte ze in haar biografie Amalia. De oudste dochter van koning Willem-Alexander en koningin Máxima heeft een grote passie voor paardrijden. Naar eigen zeggen is ze op een paard het meest zichzelf, zo weet de website All Things Amalia te vertellen.

Middelste Oranje-telg Alexia staat het liefst op het hockeyveld en ook de jongste dochter van ons koningspaar heeft haar hart verloren aan deze sport. Daarnaast vindt Ariane het ook leuk om te dansen en te tennissen.

En aan tennisfaciliteiten geen gebrek bij Huis ten Bosch: naast het zwembad dat de Oranjes tot hun beschikking hebben, is daar namelijk ook een tennisbaan! Welke overigens regelmatig wordt gebruikt door de fanatieke royals. "Als we gaan tennissen, dan gaan we er helemaal voor", vertelde de koningin tijdens de Koningsspelen in Delft in 2022. Koning Willem-Alexander voegde daar vervolgens verstandig aan toe: "En daarna proberen we om een goede verliezer te zijn."

Royalty
  • Koninklijk Huis, Linda, Libelle
  • NL Beeld