Gluren bij de Oranjes? Vanaf vandaag opent Paleis Noordeinde de deuren weer

Het grote publiek kan weer een kijkje nemen bij de Oranjes. 

Paleis Noordeinde

Traditiegetrouw vliegen de Oranjes elke zomer naar Griekenland om hier hun zomervakantie door te brengen. Leuk voor hen, maar ook voor ons. Het biedt ons namelijk de kans om rond te struinen door Paleis Noordeinde en de Koninklijke Stallen.

Kijken hoe de Oranjes leven

Nederland kent verschillende paleizen. Natuurlijk hebben we het Koninklijk Paleis Amsterdam op de Dam, waar je bijna het hele jaar terecht kunt als je eens binnen wilt spieken bij de Oranjes. Ook is Paleis het Loo na een flinke renovatie vorig jaar weer volledig opengesteld.

Maar de deuren van Paleis Noordeinde? Die blijven over het algemeen stevig op slot. Als officieel werkpaleis is het koninklijke stulpje immers het hele jaar door in gebruik. Of welja, het héle jaar... In de zomer is het koninklijk gezin traditiegetrouw in Griekenland te vinden, en dat betekent dat de deuren van Paleis Noordeinde wagenwijd open worden gezet voor het grote publiek.

Naast hoogwaardigheidsbekleders, politici, collega-royals, uitblinkers en andere prominenten kunnen zo nog véél meer mensen een kijkje nemen ten paleize.

President Santokhi van de Republiek Suriname bracht tijdens zijn werkbezoek aan Nederland ook een bezoekje aan Paleis Noordeinde.
De koning en koningin verwelkomden ook de president van Polen en zijn vrouw op het paleis.
En de Emir van Qatar kwam ook langs.
En ook verschillende ambassadeurs kwamen langs om de koning de hand te schudden in zijn werkpaleis.

Lekker lang plezier

Dit jaar wordt die openstelling extra groots aangepakt. Vorig jaar meldden we al dat het paleis de deuren langer dan normaal zou openen, maar dit jaar doen ze er nog een schepje bovenop! Vanaf 17 juli, volgende week woensdag, tot en met zondag 4 augustus, kun je elke week vanaf woensdag tot en met zondag terecht in het paleis. Ook de naastgelegen Koninklijke Stallen zijn weer te bezichtigen. Het Koninklijk Huis meldt op hun website dat ze hiermee zo'n 43.000 mensen kunnen verwelkomen – ruim 8.000 mensen meer dan vorig jaar.

Op Tour

Onze collega's van de Beau Monde-redactie brachten ook al eens een bezoekje aan het paleis, en zij vonden het een absolute aanrader. Van een inleiding op de videotour door niemand minder dan koning Willem-Alexander himself, tot verborgen portretten van het koninklijk gezin en natuurlijk de prachtige kunstwerken en historische ruimten die zich in het paleis bevinden.

Zoals we al even noemden openen ook de deuren van het Koninklijk Staldepartement weer voor het grote publiek. Hier kun je kennismaken met de koninklijke paarden en allerhande rijtuigen bewonderen, maar ook modernere aanvullingen op de Oranje vervoersmiddelen zijn hier van dichtbij te zien. Hoogtepuntje van deze tentoonstelling? Dat is natuurlijk de omstreden Gouden Koets – die in het Koninklijk Staldepartement tot z’n recht komt met een stevig stukje historische context.

Zoals we al even noemden openen ook de deuren van het Koninklijk Staldepartement weer voor het grote publiek. Hier kun je kennismaken met de koninklijke paarden en allerhande rijtuigen bewonderen, maar ook modernere aanvullingen op de Oranje vervoersmiddelen zijn hier van dichtbij te zien. Hoogtepuntje van deze tentoonstelling? Dat is natuurlijk de omstreden Gouden Koets – die in het Koninklijk Staldepartement tot z'n recht komt met een stevig stukje historische context.

Kaartjes

Via Twitter heeft het Koninklijk Huis een sfeervol kiekje gedeeld én meteen goed nieuws gedeeld. Mocht je nu zelf namelijk óók nieuwsgierig zijn geworden: er zijn nog tickets beschikbaar. Maar je moet niet te lang wachten met het bemachtigen van een kaartje.

Royalty
  • Beau Monde, Koninklijk Huis, Koninklijke Verzamelingen
  • NL Beeld