Haarlem en omgeving ontdekken met de elektrische fiets: dit zijn de leukste routes

Van de polder naar de kust!

Haarlem

Haarlem is een unieke stad. Het heeft een prachtig stadscentrum met een boeiende geschiedenis en cultuur, terwijl ook de kust dichtbij te vinden is. Fietsen is de ideale manier om de veelzijdigheid van Haarlem en omgeving te ontdekken. Een ebike kopen maakt dat je langere afstanden af kunt leggen, en meer kunt ondernemen. Wat zijn de leukste fietsroutes in en rond Haarlem?

Van de polder naar de kust

Vanaf Haarlem tot aan de kust kom je langs polders die je van polders en duinen. Zo is er het natuurpark Zuid-Kennemerland, met prachtige duinen en strandwallen waar vele vogelsoorten waar te nemen zijn. Vanuit Haarlem loopt de rivier de Spaarne de stad uit, en door de rivier te volgen kom je langs eeuwenoud landschap. In de duinen en langs de kust zijn er eindeloze mogelijkheden om te fietsen. Om deze afstanden te fietsen kun je het beste een goede e-bike hebben, die je zonder problemen kilometers ver brengt. Kijk op de website van de Consumentenbond voor de test elektrische fiets om te ontdekken wat de beste e-bikes zijn voor onbezorgde fietstochten.

Culturele route langs musea

Deze fietsroute van Hoofddorp naar Haarlem en weer terug brengt je langs boeiende musea, terwijl je onderweg mooie polderlandschappen langs de Ringvaart passeert. Het eerste museum op deze route is het Cruquius museum, een oud gemaal dat je leert over hoe men vroeger omging met waterbeheersing. Hierna vervolg je je weg naar de historische binnenstad van Haarlem. Daar kun je kiezen uit de vele musea die de stad te bieden heeft. Zo is er het Teylers museum, een van de oudste musea van Nederland. In dit veelzijdige museum is te leren over kunst, maar ook geschiedenis en wetenschap. Of bezoek het Frans Hals museum, met kunstwerken van deze Hollandse meester. Een ander bijzonder museum in Haarlem is het Dolhuys, gevestigd in de voormalige psychiatrische instelling van Haarlem. Hier kun je leren over hoe het er vroeger aan toe ging in de psychiatrie, maar ook kennis nemen van de persoonlijke verhalen van psychiatrische patiënten. Op de weg terug naar Hoofddorp kom je langs het kunstfort Vijhuizen. Op dit voormalige fortterrein komen beeldende kunst en militair erfgoed samen.

Street art fietsroute

Een heel ander soort kunst die in de binnenstad van Haarlem te vinden is, is Street Art. Door langs deze speciale projecten te fietsen ontdek je plaatsen die je eerder niet opgemerkt had, en ontdek je een hele andere kant van Haarlem. Street Art is een bijzondere kunstvorm, die legaal of illegaal gemaakt kan zijn. Sinds het ontstaan in de tweede helft van de twintigste eeuw is het niet meer uit het straatleven weg te denken. Street Art begon ooit in New York als tags die met spuitbussen aangebracht werden. Later groeiden deze tags uit tot ware kunstwerken. Wat Street Art uniek maakt, is dat het meestal een boodschap bevat die de kunstenaar tot uiting wil brengen. Dat kan in beelden of in woorden geuit worden. Ook in de Haarlems binnenstad is Street Art te bewonderen, waaronder de kunst van Keith Haring.