Waar moet je aan denken als je op fietsvakantie gaat?

Of je nu naar Friesland fietst, of een tocht door de Alpen maakt, een fietsvakantie is een onvergetelijke ervaring.

fietsvakantie

Of je nu naar Friesland fietst, of een tocht door de Alpen maakt, een fietsvakantie is een onvergetelijke ervaring. Toch is het verstandig om goed voorbereid op pad te gaan zodat je optimaal kunt genieten van je vakantie. Zo is het bijvoorbeeld handig om te weten wat je moet doen als je fiets kapot gaat onderweg en hoe je je bagage het makkelijkst kunt meenemen. Waar moet je allemaal aan denken als je op fietsvakantie gaat? We gingen voor je op onderzoek uit!

Welke fiets neem je mee?

In principe kun je met elke fiets op fietsvakantie, maar welke fiets het meest geschikt is, is afhankelijk van de omgeving. Met een goede stadsfiets kun je prima door Nederland fietsen. Voor een tocht door een bergachtig gebied is een stadsfiets wat minder geschikt. Kies liever voor een goede reisfiets. Deze fietsen zijn speciaal gemaakt om mee op reis te gaan. Ga nooit op pad met versleten banden, maar zorg voor goede fietsbanden die slijtvast zijn. Zorg ervoor dat je remmen goed werken en dat alle verlichting werkt.

De route bepalen

Zorg ervoor dat je makkelijk de route kunt bepalen. Dit kun je natuurlijk het makkelijkst doen via je smartphone. Je smartphone bedienen tijdens het fietsen is niet alleen gevaarlijk, het kan je ook hoge boetes opleveren. Zorg dus voor een goede telefoonhouder fiets. Telefoonhouders voor op de fiets heb je in allerlei soorten en maten. De meeste houders kun je makkelijk aan je stuur klikken. Sommige telefoonhouders hebben extra functies zoals een waterdicht hoesje tegen spatwater. Op Smartphonehoesjes vind je een uitgebreid assortiment aan telefoonhouders voor op de fiets.

Reparatiekit meenemen

Zorg dat je goed weet hoe je fiets technisch in elkaar zit voordat je op fietsvakantie gaat. Dat kan een hoop tijd en stress schelen als je fiets onderweg kapot gaat. Neem daarom altijd een aantal essentiële reserve onderdelen en een reparatiesetje mee. Neem in ieder geval een bandenplakset mee en een nieuwe binnenband. Zorg er ook voor dat je weet welke fietswinkels er in de buurt zitten, mocht je je fiets niet zelf kunnen repareren.

Fietspomp

Neem ook een goede fietspomp mee. Dit is niet alleen noodzakelijk als je net een lekke band hebt gehad, maar ook om iedere week de bandenspanning op peil te brengen. Tijdens het fietsen neemt de bandenspanning af en ook de invloed van temperatuursveranderingen zorgt ervoor dat de luchtdruk in je banden na verloop van tijd niet meer optimaal is. Neem een fietspomp mee met een slangetje zodat je geen druk op het ventiel hoeft te zetten waardoor het sneller kapot gaat. Kies voor een pomp met een luchtdrukmeter. Zo kun je precies zien wat de luchtdruk in de band is.

Bagage meenemen

Bagage meenemen op de fiets is niet altijd even makkelijk. Het is de truc om zo min mogelijk mee te nemen. Daarom moet je kritisch nadenken over alles wat je wilt meenemen. Daarnaast is het belangrijk dat je het gewicht van de bagage goed verdeeld over de fiets. Kies voor goede fietstassen voor- en achter. Let ook op het totaalgewicht dat de fiets kan dragen. Met twee achtertassen en een tas aan het stuur is het meestal mogelijk om de belangrijkste spullen mee te nemen. Mocht dit toch niet genoeg ruimte zijn dan kun je ook kiezen voor een voordrager met een extra fietstas.

Fietszadel

Ga je op fietsvakantie dan breng je een groot deel hiervan door op het zadel van je fiets. Kies daarom voor een goed zadel. Mannen en vrouwen hebben een ander lichaam, kies daarom voor een mannen- of een vrouwenzadel. De afstand tussen de zitbotjes verschilt bij mannen en vrouwen. Bij vrouwen zit er meer afstand tussen de zitbotjes dan bij mannen. Daarnaast is een vrouwenzadel twee centimeter korter dan een mannenzadel. Zorg dat je fietszadel beschikt over een goede vering, dat vergroot je comfort.

Eten en drinken

Zorg ervoor dat je voldoende eten en drinken meeneemt. Tijdens het fietsen verbruikt je lichaam veel energie. Ongeveer 1,5 tot 2 keer hoger dan normaal. Daarom is het belangrijk dat je meer eet en drinkt dan normaal. Zorg er vooral voor dat je voldoende koolhydraten, eiwitten en vetten binnenkrijgt. Ook drinken is belangrijk. Wellicht nog belangrijker dan eten. Drink voordat je op de fiets stapt voldoende water. Ga altijd op pad met twee bidons. Op de meeste fietsen kunnen twee bidonhouders worden gemonteerd. Drink ook na het fietsen veel water, zodat het vochttekort in je lichaam snel kan worden aangevuld.

Overig
  • Unsplash