Zo vind je de perfecte fiets

Wanneer je een nieuwe damesfiets wilt kopen, zul je misschien in eerste instantie afgaan op de kleur en het design van de fiets. Maar er zijn ook een aantal praktische zaken waar je op zou moeten letten bij het maken van je keuze. Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet.

Damesfiets

Hoe ga je de fiets gebruiken?

Qua soort fiets heb je erg veel keuze. Zo zijn er stadsfietsen, transportfietsen, race- en sportfietsen, mountainbikes, moederfietsen, omafietsen en natuurlijk de nieuwste soort de elektrische fiets. De manier waarop en waarvoor je de fiets gaat gebruiken is voor het maken van je keuze eigenlijk de belangrijkste factor. Gebruik je hem voor dagelijks woon-werkverkeer in de stad, wil je elk weekend gaan toeren in het bos, of moet je de kinderen elke dag naar school brengen en op de terugweg boodschappen doen? Dit is uiteraard een groot verschil. Zet daarom voor jezelf eerst op een rijtje waarvoor en hoe je de fiets gaat gebruiken. Dan kom je al snel tot een lijstje met vereisten en daarmee kun je dan het model fiets bepalen dat je zou moeten aanschaffen.

De maat

Ieder lichaam is anders en daarom zou je, net als bij schoenen, ook de juiste maat moeten kiezen voor wat betreft je tweewieler. De gemiddelde damesfiets heeft wielmaat 28 inch, maar de framemaat kan variëren. Zeker wanneer je vaak gaat fietsen, is de framemaat erg belangrijk. Dit scheelt namelijk erg veel qua comfort. Om te bepalen welke framemaat voor jou het beste is, ga je uit van je lichaamslengte. Zo is voor een lengte tussen 160 en 177 cm framemaat 51 (S) het meest geschikt, voor lichaamslengte 164 – 182 is framemaat 53 (M) beter geschikt en voor een lengte tussen 174 en 194 is 57/58 (L) de goede maat. Maar nog beter kun je zelf de geschikte maat uitrekenen, aangezien de verhouding van de romp tot de lengte van de benen ook verschillend is per persoon. Ga daarvoor 15cm met je benen uit elkaar staan (zonder schoenen!) en meet de afstand tussen de grond en je kruis. Dit getal vermenigvuldig je met 0,68 en zo krijg je de ideale framemaat.

Kenmerken van de fiets

Behalve het model en de maat let je ook op de eigenschappen van de fiets. Het materiaal, het soort zadel, het type banden, de remmen en het aantal versnellingen, verlichting en extra’s zoals een fietsmand en dergelijke. Dit is per soort fiets verschillende en is wederom afhankelijk van hoe je de fiets gaat gebruiken. Een grof bandenprofiel is prettig in het bos, maar in de stad op asfalt fietst het juist zwaarder. Woon je in een heuvelachtig gebied of zijn er veel bruggen of vaak tegenwind, dan is het prettig om veel versnellingen te hebben. Wil je fietsstoeltjes kunnen aanbrengen, kijk dan even of de bagagedrager en het stuur daarvoor geschikt zijn.

Door bovenstaande factoren te beoordelen, ontdek je al snel welke fiets voor jou het beste is!