Zoon Ruairi liet zijn ouders verliefd worden op de schoonheid van het weelderige Schotland. 'Hij woonde in Crieff, ongeveer veertig minuten van Aberfeldy', vertelt Susie. 'We gingen om de twee weken naar Schotland om hem te zien. Samen bezochten we regelmatig het dorp Aberfeldy. We maakten wandelingen, aten een stevige kom soep bij de Watermill en namen een kijkje in de beroemde boekenwinkel.' Het kostte John echter nog wat overtuigingskracht om zijn vrouw enthousiast te krijgen voor een verhuizing naar het huis Dun Aluinn – wat 'mooie heuvelvesting' betekent in het Gaelic. Nu mag het koppel al acht jaar ontwaken met uitzicht op de Schotse Hooglanden. De met hout beklede lodge ligt in de Tay River Valley, in de buurt van het dorp Aberfeldy. Een omgeving met groene weiden, kleurrijke wilde bloemen en eeuwenoude bomen die ruisen in de wind. Het huis is een beetje verstopt tussen alle natuur en brengt dankzij het hout een rustige charme met zich mee.
Renovatieproject
De lockdown bracht het stel uiteindelijk op het idee om hun lodge, die uit de jaren vijftig stamt, alsnog te renoveren. 'Eerder was het geen prioriteit', aldus Susie. 'Maar na een inbraak begin 2020 wel. Onze plannen kwamen in een stroomversnelling en daardoor was de renovatie binnen een jaar voltooid.' De nodige kennis hadden ze samen al in huis, dus het hele project hebben ze met z'n tweeën opgepakt. John is naast zijn baan als directeur in de farmacie altijd actief geweest in het renoveren van monumentale panden, en Susie werkt als architect en ontwerper. 'Het was een zware tijd, tussen de Brexit en lockdowns. De schaarste aan materialen en vakmensen, gecombineerd met het feit dat reizen naar Schotland zo beperkt was, maakt het lastig. Johns ervaring in het runnen van een bouwbedrijf hielp om alles tot een goed einde te brengen', geeft Susie toe terwijl ze terugdenkt aan de hindernissen die ze uiteindelijk met vlag en wimpel hebben overwonnen.
'We hebben de ruimte ingedeeld met een knipoog naar een Amerikaanse cabin'
Tekentafel
Hier en daar is in de verte een buurman of buurvrouw te spotten, maar over het algemeen staat het huis volledig op zichzelf, tussen al het groen. Het stel was het vanaf het begin eens dat ze het uitzicht ook binnenshuis willen bewonderen. 'In het ontwerp stond het uitzicht en hoe het gebouw zich daartoe verhoudt centraal', deelt Susie. Het ruime buitenterras en de overdekte veranda stonden hoog op het prioriteitenlijstje. En we mogen best concluderen dat dat lijstje keurig is afgewerkt. 'Ik wilde een eigentijdse stijl met enkele verwijzingen naar het oorspronkelijke gebouw. Geïnspireerd op de eenvoudige vorm en bestaande footprint hebben we de ruimte ingedeeld met een knipoog naar een Amerikaanse cabin, met de nadruk op het buitenleven met het overdekte terras.
De materialen zijn eenvoudig en zacht, met cederhouten bekleding, een terras van larikshout, aluminium ramen en een tinnen dak.' Jogn en Susie zien de natuurlijk als hun eerste, ware liefde, wat ervoor heeft gezorgd dat het hele project duurzaam en met lage impact is uitgevoerd. 'Ik ben me er sterk van bewust dat gebouwen allerlei verstoringen in de natuur brengen, dus bij elke stap hebben we ons best gedaan om de schade te beperken. Zo hebben we bomen geplant en een wilde bloemenweide met lokaal zaad gezaaid. Alle buitenverlichting is laag, om de wilde dieren zo min mogelijk te storen. Waar mogelijk hebben we voor natuurlijke materialen gekozen.'
Nog meer binnenkijken bij Susie en John? Je ziet het allemaal in de nieuwe Elegance. Nu in de winkel!
- Lotte van Zijl
- Ruth Maria Murphy