5 vragen aan... fiscalist Suzan van Mook

'Niemand heeft er iets aan om de zaken ingewikkelder te maken of doen lijken dan ze zijn. Helemaal niemand'

suzan mook

Van Mook fiscalisten is dé moderne fiscalisten firma waar persoonlijke benadering en een begrijpelijke manier van werken vooropstaan. Klinkt fiscaliteit jou uiterst saai in de oren? Think again! Elegance sprak founder Suzan van Mook over haar bedrijf.

1. Hoe kwam je op het idee om Van Mook fiscalisten op te starten?

"De fiscaliteit is voor veel mensen enorm complexe materie, maar in Nederland ontkom je er niet aan. Het is een misverstand dat alleen mensen met grote vermogens met ingewikkelde fiscale vraagstukken in aanraking komen. Ook als je te maken hebt met een echtscheiding of overlijden van een dierbare waaraan je fiscaal verbonden bent óf ondernemerschap komen er fiscale verplichtingen met dito papierwerk op je af.

Wat ik in de praktijk tegen ben gekomen, is:

a. Een groep mensen die een fiscalist in de arm heeft genomen, maar eigenlijk niet goed begrijpt wat de fiscalist ze vertelt, wat er ondertekend wordt en/of hoe hun vennootschappelijke, dan wel vermogensstructuur eruitziet.

b. De groep die geen fiscalist in de arm neemt maar er eigenlijk wel een nodig heeft. Deze groep doet dit vaak niet omdat ze er enorm tegenop zien om met iemand aan tafel te zitten die een taal spreekt die ze niet begrijpen. Dit kan je het gevoel geven dat je hier niet pienter genoeg voor bent. Een rotgevoel.

Als je niet begrijpt wat je moet doen en niet begrijpt wat er gezegd wordt, kan er een angst/paniek ontstaan rondom fiscale zaken. De belastingdienst wordt nou eenmaal snel gelinkt aan fraude, boetes en dat soort erge consequenties. En het gevoel van geen controle hebben over je eigen fiscale zaken, is een veelvoorkomend gevoel dat in mijn optiek makkelijk op te lossen is. Althans, ik heb in de loop der jaren gemerkt dat ik mensen kan helpen om het gevoel van controle met betrekking tot hun fiscale situatie terug te krijgen. Ik denk dat ik, in vergelijking met de rest van de markt, een laagdrempelige benadering hanteer. Ik gebruik graag vereenvoudigde uitleg. Niemand heeft er iets aan om de zaken ingewikkelder te maken doen lijken dan ze zijn. Helemaal niemand.

Echter, zag ik jarenlang om mij heen toch dat dat precies was wat er gedaan werd: belangrijk doen over fiscaliteit, jezelf interessanter maken, hiërarchie creëren. Ik geloof daar niet in! Ik geloof dat het echt anders kan, dat je echt een fiscale samenwerking met je cliënt aan kan gaan, waarbij je juist toegankelijkheid en eenvoud vooropzet. Maar ik zag dat te weinig in de markt. Daarom ben ik van Mook Fiscalisten gestart.

Mijn klanten vertellen mij graag hun verhaal. Ik help ze vervolgens om hun fiscale zaken volledig te begrijpen én op orde te krijgen. Ik ontzorg hen op een gebied waar mijn cliënt verplicht wordt wat mee te doen, maar zelf lastig grip op krijgt. De opluchting, dankbaarheid, maar vooral het persoonlijke contact wat hieruit voortvloeit is voor mij een geweldige motivatie om altijd voor mijn cliënten klaar te staan en ze te blijven ontzorgen."

2. Wat is fiscaliteit precies en waarom is het wél boeiend?

"De fiscaliteit omvat alles wat betrekking heeft op het betalen van belastingen. Iedereen heeft met belastingen te maken, of je het wil of niet. En dan heb ik het niet over het feit dat je BTW betaalt over hetgeen wat je koopt in de winkel. Er zijn ongeveer 55 soorten belastingheffingen in Nederland! Je kan je voorstellen dat er nogal snel een of meerdere op jou van toepassing zijn. De regels voor belastingheffing veranderen regelmatig en het belastingstelsel kan als complex worden ervaren. De complexiteit zorgt er niet alleen maar voor dat je extra belasting moet betalen. De complexiteit zorgt er óók voor dat het lastig is te ontdekken welke vrijstelling of andere voordelen voor jou van toepassing zijn. Denk daarbij tevens aan de vele toeslagen die er zijn en die regels die daarvoor gelden. Eveneens een complex onderdeel van de belastingen. Voor mij is dat een puzzel en dat maakt fiscaliteit voor mij boeiend. Maar daarnaast is een ontzettend interessant onderdeel van mijn werk – en dit is iets wat mensen vaak lijken te vergeten – het emotionele stuk wat hierbij komt kijken. Ga maar eens een erfenis verdelen, afspraken maken over de fiscale verdeling binnen een bedrijf of huwelijkse voorwaarden opstellen. Geld = emotie en dat is prachtig. Want daarmee gaat mijn werk veel verder dan alleen een interessante structuur bedenken of van een slim belastingvoordeel gebruik maken, het gaat om het verhaal dat mensen samen met hun geld willen vertellen, of ze zich daar goed bij voelen én hoe dat op papier kloppend te maken. Ik mag daarbij helpen en dat vind ik dus echt oprecht heel erg leuk!"

3. Als vrouw ondernemen binnen een mannenwereld, hoe doe je dat?

"Wanneer we kijken naar de fiscalisten met meer dan 12 jaar ervaring bij belastingadvieskantoren, ligt het percentage vrouwen rond de 18%. Als je leest dat in de afgelopen vier jaar een groei is gemaakt in het aantal vrouwelijke partners bij de grotere advieskantoren en ze nu pas op 16% vrouwelijke partners zitten, is er nog een lange weg te gaan voordat het werkveld van de fiscaliteit niet meer als mannenwereld wordt gezien. Het is interessant om te zien dat mannen en vrouwen andere kwaliteiten hebben in het werkende leven. Ik zal zeker niet ontkennen dat ik in het begin van mijn carrière mijn neus heb gestoten omdat ik dacht mezelf te kunnen zijn in deze mannenwereld. Als reactie daarop raakte ik geneigd om mannelijke eigenschappen aan te nemen; geen emotie tonen op de werkvloer, mezelf door vaktechnische bijeenkomsten bluffen, moeilijke taal gebruiken in gesprekken met klanten, ik was bijna m'n female zelf verloren door in een seksloos wijd broekpak voor de dag te komen. But that's not me. Ik kwam erachter dat er al meer dan genoeg mannen in dit wereldje zitten. Bovendien kwam ik op een punt in m'n carrière waarin ik mezelf niet meer hoefde te bewijzen aan mannelijke partners, maar het veel belangrijker werd wat mijn klanten van me vonden. Moeilijke structuren maken en altijd de fiscale optimalisatie als belangrijkste speerpunt nemen, gaat diezelfde klanten niet helpen. Luisteren en gehoord worden is veel belangrijker en dat emoties verbinden me juist met mijn klanten. Ik geloof dat je terugkrijgt van je klanten wat je geeft, loyaliteit, openheid en vertrouwen. Het onderscheidende vermogen van een vrouwelijke fiscalist met dito karaktereigenschappen schreef eigenlijk vrijwel vanzelf mijn businessplan."

4. Hoe challenge jij op dagelijkse basis de status quo?

"Ik denk door bovenstaande na te leven. Ik vraag mij altijd af: wordt mijn cliënt hier beter van, of verkoop ik nu alleen moeilijke taal? Het belangrijkste is om altijd eerst te weten wat de drijfveer en persoonlijke situatie is van iemand. Soms zitten mensen vast in bepaalde denkrichtingen of zijn ze met Google al begonnen met eigen visies en structuren uitrollen. Het kan verleidelijk zijn om hierop aan te haken. Maar het is van belang om eerst het verhaal te horen wat voorafging aan het verzoek met jou op rond de tafel te gaan. De regelgeving mag dan wel complexer worden, maar dat betekent niet dat ik de situatie van mijn klant ook complexer moet maken dan nodig."

5. Wat zijn de grootste ondernemers-lessen die je hebt geleerd, wat zou je beginnende ondernemers adviseren?

"Ik denk dat vrouwelijke ondernemers in het begin op zoek zijn naar bevestiging en financiële zekerheid. En ja, het siert ons om eerst 3fte's in ons eentje te draaien vanaf de keukentafel, maar we mogen denk ik nog vaker vertrouwen hebben in ons eigen businessplan en onze eigen kunde én doorzettingsvermogen. Je hoeft niet eerst voor 3 mensen te werken voordat je kan gaan uitbreiden, je hoeft niet te wachten met investeren in een kantoorruimte, opleiding of whatever. Je mag gewoon gaan! En nee, er is geen handleiding met hoe het precies moet, want elke business en elke ondernemer werkt anders. Maar vertrouw op jezelf en je eigen kunnen en doe vooral waar jij energie van krijgt, met de mensen die jou inspireren, in een omgeving waar jij het beste tot je recht komt. Oh ja, laatste tip: geef jezelf een paar maanden de tijd om de eerste stenen te leggen, Rome is ook niet in 1 dag gebouwd."

Carrière
  • Suzan van Mook