Zo voorkom je een winterdip

Veel mensen hebben in de donkere maanden van het jaar last van een winterdipje, herfstblues of andersoortige vorm van neerslachtigheid. In de winter krijgen we minder Vitamine D binnen en krijgen we (dus) minder gelukshormoontjes door de zon, iets wat niet veel goeds doet voor je humeur.

Een echte depressie is natuurlijk wel andere koek en daar is hulp van een professional voor nodig, maar de eerste symptomen en lichte neerslachtigheid kun je zelf ook al grotendeels tackelen. In veel tijdschriften en op blogs over het ‘zen’ zijn, wordt wordt vaak gezegd dat de telefoon de deur uit moet. Maar dit hoeft echt niet altijd, met een beetje discipline en juiste wijze van gebruik kan het je ook juist hélpen bij het skippen van je winterdip. 

Beste beentje voor  

Allereerst dat zonlicht, hier krijgen we in de herfst en winter veel minder van binnen dan in de zomer. Maar al voelt het niet altijd zo, de zon is er wel degelijk. Ook wanneer er wat wolken voor zitten is het tóch goed om jezelf wel aan dit daglicht bloot te stellen. Combineer dit met wat dagelijkse beweging in de vorm van een wandeling en je zult zien dat je met een opgeruimder hoofd huiswaarts keert. Want beweging maakt endorfine vrij in je hoofd, hét gelukshormoon in je lichaam.

Geen zin om naar buiten te gaan in deze druilerige tijd? Pak dan je smartphone erbij, het enige wat je nodig hebt is een sim only abonnement. Zet een heerlijk luisterboek of podcast op en voor je het weet ben je al een uur lekker op pad. Verzonken in gedachten bij een inspirerend verhaal of boek. Gebruik die telefoon ook direct om je stappen bij te houden, probeer iedere dag de 10.000 te halen. Een mooi streven wat een helder inzicht geeft. 

Echt te koud  

Is het echt te koud en te nat buiten? Dan geldt dat bewegen met die endorfine nog steeds. Dus hup, gewoon vanuit huis lekker aan de slag. Download op je telefoon een 7-minute HIIT app en doe drie keer per week drie rondjes van deze oefeningen. Een paar push ups hier en een paar squats daar, het zal je verbazen hoe snel je bezweet raakt maar óók hoe snel je resultaat gaat zien. En het gevoel achteraf? Juist, daar doe je het voor! Naast die drie dagen beweging, kun je ook nog drie dagen jezelf een stukje extra rust gunnen. Iets waar je ook heel blij van kan worden. Daarom is het ook slim om juist een app te downloaden waarmee je geleide meditaties en yoga kunt doen zoals mindspace. Heerlijk om in balans te blijven in de donkere maar vaak ook drukke maanden. 

Kortom, wanneer je je telefoon slim gebruikt kun je er veel leuke en positieve dingen uithalen. Realiseer je daarnaast dat je telefoon ook een ‘slaapstand’ heeft. Daarmee word jij niet constant meer vol-gepusht met berichten en nieuws, iets wat heel fijn kan zijn en ook rust kan creëren. En die rust en balans, dat is een basisvoorwaarde om niet in een dipje te raken!  

Beeld: Unsplash (Drew Coffman) 

Laatste nieuws