Sieraden á la Parisienne: 'Met sieraden vertel je echt je verhaal'

De magie ligt dicht bij het ongemakkelijke, buiten je comfortzone.

De Nederlandse Parisienne Renée K is imago expert, journalist en schrijfster van het boek Leef als een Parisienne, ook als je hartstikke Nederlands bent. Ook organiseert ze high-end reizen naar Parijs op het gebied van mode, economie, cultuur, gastronomie en alles wat Parijs, Parijs maakt. Op social media deelt ze haar leven tussen Amsterdam en Parijs.

Sieraden

"Sinds een aantal jaren begeleid ik female professionals vanuit mijn werk als imago expert. Uiteraard hebben we het dan over kleding, maar pas aan het einde van een traject. We kijken eerst naar wie je bent en wat daadwerkelijk belangrijk is voor jou. Het probleem is namelijk dat er heel veel mag en kan tegenwoordig. Al helemaal na covid. Daarbij komt het thema authenticiteit ook nog eens om de hoek kijken. We moeten onszelf zijn en onszelf laten zien. Eng, moeilijk en ingewikkeld... De natuurlijke reactie is dan vaak juist verbergen in plaats van jezelf zijn."

"Ook al is het niet mijn doel om iedereen er als een Parisienne uit te laten zien, toch hanteer ik een aantal stijlprincipes die Parijs mij leerde om tot jezelf te komen. Sieraden spelen hierin een hoofdrol. In een garderobe met mooie tijdloze basics vertel je met sieraden pas echt je eigen verhaal. En dat doe je niet door je spaargeld uit te geven bij Hermés of Cartier, zo makkelijk is het niet.

‘Die bekende dure merken stellen gerust, maar ze zijn toch niet altijd de beste keuze’, legt Sophie uit, die samen met haar dochter de sieradenwinkel Chance runt in hartje Parijs (25 rue Charlot, 75003, @chanceboutiqueparis). Ik deel haar mening, want in hoeverre vertellen deze dure sieraden jóuw verhaal en niet die van het merk?"

Hierbij wat tips die houvast geven:

  • Het is een zoektocht om je eigen sieradencollectie samen te stellen en dat vergt kennis en tijd. Geen quick fix of quick buy dus. Ga op zoek naar inspiratie!
  • Durf fouten te maken, de magie ligt namelijk dicht bij de grens van ongemakkelijk. Zet een stapje uit je comfort­zone.
  • Pas contrast toe. Qua kleding kun je Elie Saab met Zara combineren, hetzelfde geldt voor sieraden. Luxe en casual vullen elkaar aan.
  • Kies voor oud in plaats van alleen maar nieuw. Sieraden met een ziel vertellen een sterker verhaal. Een vrijbriefje om op schattenjacht te gaan in vintage winkels.

Neem een kijkje in het klassieke appartement van Cristina Fogazzi

Accumulation

"Sophie laat vervolgens het woord du moment vallen: accumulation. Letterlijk vertaald naar ophoping. Het less is more kunnen we dus loslaten. Kijk maar naar de inrichting van haar boetiek. Oud en nieuw wonen elegant samen en ook haar sieraden variëren sterk: edelstenen, goud, zilver, kleuren. Op de vraag hoe je in hemelsnaam kiest, luidt haar antwoord: 'Er wordt steeds meer vanuit intuïtie gedragen. Maak een keuze vanuit je gevoel en het wordt vanzelf een geheel.'"

Beeld: Noemi Micheau, Axelle Bonamy