Zoveel vrije tijd moet je hebben om gelukkig te zijn

Kan een lang weekend je echt gelukkig maken?

Een weekend vol plannen of juist een met een lege agenda: we kijken er vaak reikhalzend naar uit. Maar hoe veel vrije momenten heb je eigenlijk nodig om echt gelukkig te zijn? Scroll naar beneden voor het antwoord!

Vrije tijd

Van vrije dagen zouden we allemaal best meer willen hebben. Al beweert Amerikaans onderzoek nu dat meer vrije momenten niet per se gelukkiger maakt. Het zit ‘m volgens de onderzoekers allemaal in de balans van dingen. Zo worden we ongelukkig van te weinig vrije tijd, maar worden we ook niet gelukkiger als we er te veel van hebben.

Aan het onderzoek deden 35.000 Amerikanen mee. Mensen die per dag ongeveer twee uur vrije tijd hadden, voelden zich beter dan de mensen die maar een uur vrije tijd per dag hadden. Daarentegen voelden mensen met meer dan vijf vrije uren per dag zich juist beroerder. De onderzoekers concludeerden dan ook dat twee tot drie uur vrije tijd per dag de zogenoemde ‘sweet spot’ is. Wat er dan precies bedoeld werd met vrije tijd is niet helemaal duidelijk. Gaat dat om de uren die je niet hoeft te werken? Of gaat het om de uren waarin je echt even helemaal niets hoeft te doen – de boodschappen zijn gedaan, je hoeft niet meer naar de sportschool en je hebt geen afspraken staan met anderen.

Productief zijn

“Te weinig vrije tijd is slecht, maar te veel vrije tijd is niet altijd beter”, zo vertelt assistent-professor en hoofdauteur van het onderzoek Marissa Sharif in een persbericht. De manier waarop we onze vrije tijd besteden blijkt echter ook onze gemoedstoestand te beïnvloeden. Zo voelden mensen zich minder goed over zichzelf als ze meer dan 3,5 uur per dag zouden besteden aan onproductieve zaken.

Dus hoe mensen hun vrije tijd benutten speelt een grote rol in onze gemoedstoestand. Wat de een productief vindt, kan de ander niet productief vinden. Het punt is dan ook dat je je vrije tijd moet benutten op een manier die jij prettig vindt. En als jij vindt dat een serie bingen productief en prettig is? Dan moet je dat vooral doen!

Bron: Marie Claire | Beeld: Adobe Stock