Worstel je met het vinden van je signature style? Met deze tips wordt het makkelijker

Zo wordt het net wat makkelijker.

PFW - Street Style - Day 9

De een lijkt in de wieg al te bezitten over een verfijnd stijlgevoel, en voor de ander is er iets meer sprake van trial and error voor ze hun persoonlijke kledingstijl hebben gevonden. Struggle jij met het vinden van je eigen gevoel van stijl? Wij loodsen je door de zoektocht.

Een signature style ontwikkelen

Er zijn tegenwoordig zoveel trends, dat het best moeilijk is om je eigen stijl vorm te geven. Vaak uit zich dat in een 'Ik heb niets om aan te trekken'-gevoel, en dat terwijl je kast gevuld is met vele items. Ook resulteert het weleens in impulsaankopen: opeens belanden items in je (virtuele) winkelmandje die soms niet eens bij jou passen, maar wel trending zijn. Het resultaat: je draagt het niet. Des te belangrijker is het om te achterhalen wat je persoonlijke stijl is. Shop jij binnen de pijlers van je signature? Dan minimaliseer je ook nog eens het risico op een slechte impulsaankoop.

Een signature style ontwikkelen kost tijd. Sommigen huren zelfs specialisten in om hun persoonlijke stijl te vinden – al zal het geen verrassing zijn dat je portemonnee je dat niet in dank afneemt. Gelukkig vind je op het internet genoeg stijladviezen, waaronder die van deze drie modekenners.

Houd je eigen comfort in het oog

Ook de grote namen in modeland slaan de plank weleens mis wanneer het op een trend aan komt, zo stelt columnist van het Britse modeblad Stylist Billie Bhatia. Om de kans te verkleinen raadt ze aan om altijd te beginnen bij dat waar jij je comfortabel in voelt. "Je zult je nooit zelfverzekerd voelen in kleren waarin jij je niet comfortabel voelt", vertelt ze aan Stylist.

Probeer aan een aantal van je eigen kledingstukken te denken waar jij je heel comfortabel in voelt en die jij mooi vindt. Kun je zo snel niet herinneren welke stukken dan zijn? Dan deelt stylist Harriet Davey graag haar 'geheime wapen' met je. Ze scrolt hiervoor namelijk gewoon door haar eigen sociale mediakanalen. Op Instagram deel je vaak je mooiste momenten. Kijk wat je droeg en vraag jezelf af hoe je je toen voelde. Ook kun je social media op een andere manier inzetten. Door prachtige looks van influencers, of zelfs van bekenden, op te slaan om daar later inspiratie uit te kunnen putten.

Van smaak veranderen mag

Als je altijd kleding in rustige kleuren draagt, betekent het heus niet dat je daaraan moest vasthouden voor een signature style. Je persoonlijke stijl is niet in steen gebeiteld, stelt Davey. "Het is prima om een kameleon te zijn en om af en toe te veranderen." Dit moet je ook zeker doen, want je stijl is iets wat door de jaren heen kan veranderen.

Maak setjes

Het is ook nuttig om je kledingkast eens goed onder de loep te nemen, om zo meer grip te krijgen op je persoonlijke stijl én op wat je al hebt. "We maken ons allemaal schuldig aan een garderobe vol kleding, maar alsnog niets hebben om te dragen", stelt stylist Amber Jackson. "Mijn tip om hiermee te dealen is om je outfits voor de hele week te plannen op een zondag." Dit geeft je tijd om uitgebreider in je eigen kledingkast te zoeken naar mooie stukken. Het pas 's ochtends doen, wanneer je eigenlijk al haast hebt, is voor de meesten te lastig.

Bovendien benadrukt Jackson dat het oké is om bepaalde kledingstukken vaak te dragen als je je er prettig in voelt. Het is heus niet zo dat je per se een paar weken moet wachten, om zo maar de verwachting te wekken dat je veel keuze hebt.

Weet welke combinaties goed werken

Bepaalde kledingstukken passen goed thuis in een capsule garderobe. Natuurlijk moet het maar net je smaak zijn, maar voor de meeste mensen geldt dat ze items als een blazer, een slip dress of jeans mooi vinden én ze zijn tijdloos. Onderschat nooit de kracht van deze tijdloze stukken. Ook een zwarte broek en een chic shirt is een winning combo. Maar nogmaals: het moet wel net je stijl zijn. Als je houdt van een klassieke, niet te opvallende stijl zul je het waarschijnlijk mooi vinden. Is het niet helemaal je ding? Struin Pinterest en Instagram dan af en kijk naar setjes die je mooi vindt.

Ruim je kledingkast op

Kledingstukken die je niet meer mooi vindt en niet meer draagt kunnen het gevoel van een persoonlijke stijl wegnemen. Ruim je kast daarom op en doe weg wat je echt niet meer draagt of mooi vindt. Wat overblijft kan je vervolgens (een beter) overzicht geven. "Nu heb je een basis met sleutelstukken waar je een paar nieuwe aankopen aan kunt toevoegen", stelt Davey. Zorg er wel voor dat je eventueel nieuwe kledingstukken écht heel mooi vindt voordat je een aankoop voltooit. Het zou zonde zijn als het na een keer dragen stof hapt in je kledingkast.

En overigens hoef je je oude kleding niet weg te gooien. Wie weet kun je er een ander blij mee maken!

Bron: Stylist | Beeld: NL Beeld