Deze issues bespreken vrouwen het vaakst tijdens therapie

Ook vrouwen die geen therapie volgen hebben waarschijnlijk weleens met een van deze zaken gestruggled.

A young woman in a consultation with a psychologist listens to advice on improving behavior in life.

Tijdens therapie delen patiënten hun diepste angsten en trauma's. En hoewel je hierbij misschien meteen aan de gruwelijkste dingen denkt, zijn de meest besproken zaken bij therapie voor veel mensen erg herkenbaar. Over deze issues praten vrouwen het meest bij de therapeut:

Levensveranderingen

Het kan behoorlijk slikken zijn wanneer je een grote verandering in je leven doormaakt. Het is daarom ook een veel besproken zaak bij de therapeut, zo deelt therapeut Meredith Van Ness met HuffPost. "Het beginnend ouderschap, een scheiding, het lege nest syndroom of de menopauze, deze veranderingen kunnen veel emoties en uitdagingen met zich meebrengen, en therapie kan in deze tijdens steun en begeleiding bieden", aldus Van Ness. Grote levensveranderingen zijn voor velen sowieso al lastig, maar er kunnen ook onverwerkte zaken uit het verleden naar boven komen. Iemand met onverwerkte verlatingsangst uit de jeugd kan hier opeens last van krijgen wanneer ze naar de andere kant van het land verhuist.

In deze situaties probeert Van Ness vrouwen te helpen om zich meer bewust te worden van zichzelf. Op deze manier leren ze beter te begrijpen waarom ze zoveel moeite hebben met een bepaalde verandering en kan Van Ness bepalen hoe ze hen verder kan helpen.

Alleen nog maar kunnen identificeren met het moederschap of huwelijk

Veel vrouwen struggelen met hun identiteit, zo weet therapeut Alicia Brown. Ze ziet dit voornamelijk bij vrouwen die moeder zijn geworden of getrouwd zijn. Ze vragen zich af wie ze zijn buiten het moederschap of huwelijk. Hetzelfde geldt met regelmaat ook voor de carrière van een vrouw. Tijdens therapie uit zich dat vaak in zorgen als: 'Ik ben net moeder geworden en ik heb het gevoel dat ik geen vrienden heb', of 'Ik voel me niet meer zo verbonden met mezelf als vroeger.'

Om vrouwen in deze situatie te helpen, vraagt Brown altijd aan haar cliënten hoe ze zich op het moment zelf identificeren en wat hun ideale versie van zichzelf is. "Samen bedenken we dan een manier om die twee samen te voegen."

Stress over het moederschap: wel of geen kinderen willen, of moeite hebben met zwanger worden

"Veel zaken rondom voortplanting en vruchtbaarheid zorgen voor problemen bij vrouwen", vertelt therapeut Emma Mahony. En dat kan van alles zijn. Niet weten óf je moeder wilt worden, bang zijn voor een zwangerschap of bevalling, niet vruchtbaar zijn, stress over hoe je een carrière gaat combineren met kinderen.

Juist omdat veel vrouwen met deze issues dealen, vindt Mahony het belangrijk om het te normaliseren om hierover te praten, zodat niemand zich veroordeeld voelt wanneer het ter sprake komt. "We moeten normaliseren dat het vrouw-zijn niet een eendimensionaal ding is. Er zijn zoveel manieren om vrouw te zijn."

Zelfvertrouwen

Een van de meest voorkomende issues waarmee vrouwen worstelen volgens therapeuten is hun zelfvertrouwen. Van Ness werkt veel met dit probleem. De therapeut ziet dat vrouwen vaak heel hard voor zichzelf zijn, en dat ze negatief op zichzelf inpraten. Bij dit probleem is het belangrijk dat een vrouw zichzelf beter leert kennen.

"Het is nooit te laat om aan een betere relatie met jezelf te werken", stelt ze. Door jezelf te leren kennen en te begrijpen wat je grenzen zijn, kun je een schadelijk patroon van negatieve self-talk doorbreken.

Anxiety

Vaak ervaren vrouwen meer stress en anxiety dan mannen, zo weet Van Ness. Het kan uit verschillende hoeken komen. Door familieverplichtingen, door werk, door sociale verwachtingen, maar ook door persoonlijke goals. Angst kan echter ook de kop opsteken wanneer iemand alles over-analyseert en aan zichzelf twijfelt.

Om die angst tegen te gaan is het volgens Van Ness belangrijk om rationeel naar bepaalde patronen in je leven te kijken. Jij kan misschien enorm zitten met een foutje dat je hebt gemaakt op het werk, maar is de kans groot dat je baas net zoveel over jouw fout nadenkt als jij? Waarschijnlijk niet.

Bron: HuffPost | Beeld: Adobe Stock