Een reis om de wereld met Ford

Honderd jaar na de wereldreis van Aloha Wanderwell, maakt de 26-jarige Lexie Alford een vergelijkbare reis rond de wereld.

ford

Honderd jaar geleden werd Aloha Wanderwell de eerste vrouw die rond de wereld reed door 43 landen. In een Ford Model T reisde ze door gebieden waar nog nooit een westerling was geweest. Honderd jaar later maakt de jonge Lexie Alford een vergelijkbare reis rond de wereld, maar dit keer in een elektrische Ford Explorer SUV.

1918

De Canadese Idris Hall was 16 en zat op een kostschool in Nice toen haar oog viel op een advertentie in de krant: Walter Wanderwell zocht een knappe, slimme assistent. Iemand die verschillende talen sprak, hem tijdens zijn reis kon helpen met klusjes aan de auto en die het ook goed zou doen op het witte doek. De reis werd namelijk deels bekostigd door het vertonen en verkopen van filmmateriaal dat onderweg werd gemaakt.

Aloha Wanderwell: de eerste vrouw die rond de wereld reed door 43 landen.

Aloha

Uit honderden aanmeldingen werd Idris gekozen. Walter, die zichzelf had vernoemd naar de Duitse wanderwell vogel, koos ook voor Idris een exotischere naam; Aloha, naar haar favoriete Hawaïaanse dans.

Route

De route leidde via het toen nog fascistische Italië langs de Middellandse Zee richting Polen en van Egypte naar India, door de rest van Azië, de Sovjet-Unie en uiteindelijk de VS. Onderweg kregen ze niet alleen te maken met gevaren van de verschillende regimes, ook de moesson in India zorgde voor problemen. Net als het onherbergzame gebied in China. Uiteindelijk reden ze vijf jaar later, inmiddels getrouwd en in verwachting van hun eerste kind, door autostad Detroit, waar ze als helden werden onthaald.

2024

Lexie Alford (26), op Instagram bekend onder de naam @LexieLimitless, is de jongste persoon ter wereld die alle landen heeft bezocht. Zij reisde afgelopen maanden namens Ford ook de wereld rond, maar dit keer in een elektrische Ford Explorer SUV.

Lexie Alford: de jongste persoon ter wereld die alle landen heeft bezocht.

Nice

Net als Aloha vertrok Lexie vanuit het Zuid-Franse Nice, vanwaar ze zes continenten doorkruiste. Hiermee wil Ford onder meer laten zien wat er allemaal mogelijk is met een elektrische auto. Voor Lexie was het een kans op opnieuw een record te vestigen, namelijk de eerste persoon zijn die de wereld rondreist in een elektrisch voertuig.

Lexie

Over de trip zei Lexie het volgende: "Aloha is een enorme inspiratie voor mij, zij heeft laten zien dat het als vrouw mogelijk is naar plekken te reizen die misschien niet vanzelfsprekend zijn voor een vrouw om naartoe te reizen. Dit was een episch, maar ook een zwaar avontuur. Het was pittig voor de Explorer, maar ook voor mij en mijn support crew, aangezien ik veel tijd alleen op de weg heb doorgebracht. Maar welk avontuur dat je kunt beleven, moet je ook uitdagen en het was geweldig om meer nieuwe plekken to ontdekken en geweldige mensen te ontmoeten. Om te leren hoe zij hun stukje wereld een beetje beter proberen te maken."

Route

Lexie begon haar reis in Nice en reed vervolgens via Italië, Griekenland en Turkije naar Georgië. De tweede etappe startte in Zuid-Afrika, waarvandaan ze noordwaarts vertrok richting Zimbabwe. In het derde continent, Australië, was het vertrekpunt in Adelaide, waar de route richting de kust naar Sydney ging, langs Byron Bay en uiteindelijk eindigde ze in Cairns. Ook Azië en Amerika doorkruiste ze. De laatste etappe in Europa ging vanuit Noorwegen, omlaag naar Nice. Een paar weken geleden, op 27 maart, finishte Lexie op de Promenades des Anglais in Nice na 200 dagen, 27 landen, 6 continenten en meer dan 30.000 kilometer op de teller. Er is niet alleen een nieuw wereldrecord gevestigd, Ford bewijst hiermee ook wat er allemaal mogelijk is met een elektrisch voertuig.

Lexie Alford tijdens haar reis rond de wereld.

Wat maakt de nieuwe Ford Explorer zo bijzonder?

  • De perfecte combinatie van een Amerikaanse uitstraling en Duitse technologie.
  • Extra veel ruimte in het interieur. Bijvoorbeeld in het MegaConsole, onder de midden-armsteun bevindt zich een ruimte, waar met gemak een laptop of drie 1,5 liter flessen water in passen.
  • De auto is voorzien van een handig beweegbaar touchscreen (met afsluitbare opbergruimte achter het scherm).
  • Snelladen van 10% tot 80% duurt ongeveer 26 minuten.
  • De nieuwe volledig elektrische Ford Explorer is per direct te bestellen, leveringen zijn vanaf start september 2024.
  • Prijzen vanaf €41.450.
  • Maar liefst drie uitvoeringen komen in aanmerking voor overheidssubsidie (SEPP) van €2.950, ook de Extended Rande RWD met een rijbereik van 603 km.

Beeld: Ford