Dingen die je moet regelen als je een verre reis gaat maken

Vaak zijn het dingen die zo voor de hand liggend zijn dat je ze makkelijk vergeet.

verre reis

Een verre reis maken is leuk en spannend. Als je op reis gaat zijn er een hoop dingen die je moet regelen. Natuurlijk regel je eerst je accommodatie en je vervoer, maar er zijn ook nog andere dingen waar je over na moet denken als je een verre reis gaat maken. Vaak zijn het dingen die zo voor de hand liggend zijn dat je ze makkelijk vergeet. Van andere dingen wist je misschien niet dat het nodig was om ze te regelen.

Vaccinaties

Als je een verre reis maakt naar een ander werelddeel kan het zijn dat je er ziektes kunt oplopen die we in Nederland niet kennen of die hier inmiddels niet meer bestaan. De meest voorkomende inentingen die je moet nemen als je naar een verre bestemming gaat zijn hepatitis A en B, buiktyfus, difterie, rabiës en gele koorts. De kosten voor vaccinatie moet je in de meeste gevallen zelf betalen en zijn afhankelijk van de vaccinatie die je moet hebben. Via de website GGD reisvaccinaties kun je opzoeken welke vaccinaties je voor welk land nodig hebt en wat de tarieven zijn.

Visum

Controleer altijd of je een visum nodig hebt voor het land waar je naartoe gaat. Voor ieder land gelden andere regels. Begin op tijd met het aanvragen van het visum. Het kan soms even duren voordat alles geregeld is en je het visum in handen hebt. In bepaalde landen geldt dat je paspoort nog minimaal zes maanden geldig moet zijn. Controleer dus ook de geldigheidsdatum van je paspoort. Het is ook een goed idee om een foto van je paspoort te maken mocht je hem kwijtraken.

Verzekeringen

Ga je naar een ver land dan is het belangrijk om goed verzekerd te zijn. Je hoopt natuurlijk dat het je niet overkomt, maar als je in het ziekenhuis terechtkomt in een ander land kunnen de kosten al snel hoog oplopen. Als je alleen een basisverzekering hebt, worden alleen de kosten gedekt tegen het tarief dat in Nederland gangbaar is. Wil je dit voorkomen? Sluit dan een aanvullende verzekering af. De meeste aanvullende verzekeringen dekken alle medische kosten als je op reis bent, andere verzekeraars vergoeden twee keer het Nederlandse tarief.

Pinpas

Het is misschien iets waar je niet zo snel aan denkt terwijl je bezig bent de laatste dingen voor je reis te regelen, maar zorg ervoor dat je pinpas internationale betalingen toestaat. Je zult namelijk niet de eerste zijn die het overkomt. Je komt aan op het vliegveld na een lange reis, je wilt pinnen om de taxi te betalen, maar het pinapparaat spuugt je pinpas uit. Je bent vergeten je pinpas zo in te stellen dat deze internationale betalingen toestaat. In een ver land is er niet altijd mobiel internet beschikbaar. Zorg er dus voor dat je dit thuis al geregeld hebt.

Accomodatie bij aankomst

Zorg dat je in Nederland je eerste accommodatie regelt. Het is altijd fijn om te weten waar je slaapt als je na een vermoeiende reis aankomt in een ander land waar je vaak ook nog een cultuurshock te verwerken krijgt. Onderzoek van tevoren hoe je het makkelijkste bij je accommodatie kunt komen, met de taxi, de trein of de bus? Dit bespaart je een hoop stress bij aankomst. Als je van plan bent om een auto te huren, zorg dan ook dat je dit in Nederland al hebt geregeld. Je hoeft de auto dan alleen nog maar op te pikken als je aankomt op het vliegveld. Zo krijg je minder te maken met taalbarrières of misverstanden.

Inpakken

Heb je alles geregeld? Dan is het tijd om in te pakken. Bij het inpakken zijn er een aantal essentiële dingen die niet zou moeten vergeten om mee te nemen. Neem bijvoorbeeld altijd een waterfles met filter mee. Niet in ieder land kun je zomaar water uit de kraan drinken. Waterflessen met een filter, filteren bacteriën, chloor en andere middelen uit het kraanwater waardoor je het alsnog kunt drinken. Neem ook altijd een powerbank mee. Zorg dat deze altijd opgeladen is en gebruik hem alleen in situaties waarin je hem echt nodig hebt. Een andere aanrader is een slotje voor op je rugzak. Dat is erg handig als je in hostels gaat slapen waar geen kluisjes aanwezig zijn. Een slotje op je rugzak is ook erg handig om het zakkenrollers extra moeilijk te maken je spullen te stelen.

Overig
  • Unsplash