De 10 meest invloedrijke vrouwen in de wereldgeschiedenis

Welke tien vrouwen hebben de grootste impact gehad?

invloedrijkste vrouwen wereldgeschiedenis

Er zijn nogal wat dames die door de jaren heen een belangrijke rol hebben gespeeld en die ieder op hun eigen manier de wereld hebben veranderd. Maar welke tien vrouwen hebben eigenlijk de grootste impact gehad? Het BBC History Magazine deed er in 2018 onderzoek naar en deelde de resultaten. Wij vinden Internationale Vrouwendag een mooi moment om hier nog eens naar te kijken.

1. Marie Curie

Marie Sklodowska Curie heeft niet één, maar twee keer een grote impact gehad op de wereldgeschiedenis. De wetenschapper deed onderzoek naar radioactiviteit en dit zorgde voor effectieve behandelingen tegen kanker. Ze was de eerste vrouwelijke professor van de Universiteit van Parijs en de eerste vrouw die een Nobelprijs won. En die won ze niet één, maar zelfs twee keer.

2. Rosa Parks

De Afro-Amerikaanse Rosa Parks, woonachtig in Montgomery (Alabama), kwam op voor de rechten van Afro-Amerikanen. Toen er nog een scheiding was in de bus en ze haar stoel weigerde op te geven voor een witte medereiziger, werd ze opgepakt. Haar protest werd gesteund door vele andere Afro-Amerikanen en dit leidde tot een burgerrechtenbeweging die uiteindelijk gelijke rechten won.

3. Ada Lovelace

Deze vrouw wordt beschouwd als de eerste computerprogrammeur ter wereld. Lovelace transformeerde de industrie als wiskundige, die uiteindelijk de wereld heeft veranderd. Het feit dat de technische wereld nog steeds voornamelijk door mannen wordt gedomineerd, maakt het nog leuker dat de eerste computerprogrammeur een vrouw was.

4. Margaret Thatcher

De eerste vrouwelijke premier van Groot-Brittannië kwam aan de macht tijdens een onrustige periode in de geschiedenis. Het land werd geconfronteerd met politieke disharmonie en economische recessie. Haar invloedrijke carrière werd mede gevormd door het conflict met Noord-Ierland en de Falklands-oorlog.

5. De Heilige Maagd Maria

Als moeder van Jezus, speelt Maria een rol binnen het Christendom en de Islam. Dat maakt haar waarschijnlijk de meest bekende vrouw in de wereldgeschiedenis. De enige details over haar leven die bekend zijn, staan in het Nieuwe Testament.

6. Jane Austen

Een van de bekendste figuren binnen de Britse geschiedenis is schrijfster Jane Austen. Haar boeken zijn wereldwijd bekend. De verhalen gaan vaak over huwelijk, status en sociale gevoeligheid. Sommige boeken zijn vertaald naar films of tv-series.

7. Prinses Diana

Diana Spencer werd bekend als eerste vrouw van troonopvolger Charles, Prince of Wales. Hun bruiloft werd wereldwijd uitgezonden op televisie en bereikte meer dan 700 miljoen mensen. Tijdens en ook na haar huwelijk kreeg Lady D. veel media-aandacht. Ze werd gelief om haar modieuze voorkomen, maar vooral ook om haar inzet voor zieke kinderen, kankerpatiënten en mensen met HIV en/of aids.

8. Amelia Earhart

Als vliegenierster brak Earhart verschillende records binnen de luchtvaart - ze stak op 24-jarige leeftijd als eerste vrouw de Atlantische Oceaan over en bleef sindsdien hoogterecords breken. In 1937 vloog zij als eerste persoon vanuit de Rode Zee naar India. Op 2 juli van dat jaar raakte ze vermist en de zaak is tot op de dag van vandaag onopgelost. In 1939 is Earhart officieel dood verklaard.

9. Moeder Teresa

Moeder Teresa, in Albanië geboren, was een Rooms-katholieke non die het grootste gedeelte van haar leven in India woonde. In 1950 richtte zij de Missionaries of Charity op, die veel zusters trok die geloften van kuisheid, armoede, gehoorzaamheid en gratis dienstbaarheid aan de armen aflegden. Moeder Theresa heeft over de hele wereld veel liefdadigheidswerk verricht.

10. Mary Wollstone

Deze Engelse schrijfster en filosoof verdedigde onderwijs en vrijheid voor vrouwen. Haar boek, A Vindication of the Rights of Woman, werd gepubliceerd in 1792 en wordt gezien als een van de fundamentele teksten van het moderne feminisme.

Personality
  • BrunoPress