Sad but true: imposter syndrome treft vrouwen vaker dan mannen

Denken dat je door de mand gaat vallen, je eigen skills in twijfel trekken en bang zijn om te falen op de werkvloer zijn enkele symptomen van dit complex. 

imposter syndrome

Vrouwen hebben veel vaker en in grotere mate last van het imposter syndrome dan mannen. Dit hardnekkige fenomeen geeft je kortgezegd het gevoel dat je een fraudeur bent op de werkvloer en kan grote gevolgen hebben voor je psychische gezondheid.

Hoog percentage vrouwen

Het idee hebben dat je continu door de mand gaat vallen op de werkvloer, je eigen waarde en skills in twijfel trekken, en bang zijn om te falen. Het zijn enkele symptomen van het imposter syndrome, ook wel het bedriegerscomplex genoemd. Dit complex kan een enorme tol op je mentale gezondheid eisen.

Het imposter syndrome is niet iets wat maar mondjesmaat voorkomt. Maar liefst 75% van de vrouwelijke leidinggevenden heeft er last van op een bepaald punt in hun carrière, zo blijkt uit onderzoek van accountancybureau KPMG van vorig jaar.

Maatschappelijke druk

Het imposter syndrome is niet iets wat nu pas opduikt. In 1978 stelden psychologen Pauline Rose Clance en Suzanne Imes al vast dat het bestond, al noemden zij het toen het imposter phenomenon. Zij omschreven het toen als 'gevoelens van bedriegerij ervaren door zeer succesvolle mensen die hun prestaties vaak toeschrijven aan geluk of externe factoren in plaats van hun capaciteiten'.

Ook deze twee psychologen vermoedden al dat het meer onder vrouwen voorkomt dan onder mannen. Zij verklaarden dat dit te maken heeft met de maatschappelijke stereotypen over gender en intelligentie waarmee vrouwen te maken krijgen.

Analyse

Het eerdergenoemde onderzoek van KPMG is overigens niet het enige onderzoek naar dit onderwerp – verre van zelfs. Er zijn wel meer dan honderd onderzoeken naar gevoerd. Onderzoekers van de California State University in Fresno besloten de gegevens van al deze onderzoeken weer te analyseren. Hen viel toen hetzelfde op: vrouwen ervaren het syndroom inderdaad veel vaker. Volgens de onderzoekers scoorden vrouwen 'consequent hoger op metingen van het imposter syndrome'.

“Toen we de resultaten van meer dan 100 studies combineerden die de niveaus van het imposter phenomenon tussen vrouwen en mannen vergeleken, is er duidelijk een verschil waarbij vrouwen gemiddeld hoger scoren,” aldus professor Paul C. Price, die het onderzoek leidde. “Het verschil is wat psychologen zouden omschrijven als klein tot middelgroot, maar het is zeer consistent en vergelijkbaar in omvang met genderverschillen in gerelateerde variabelen zoals zelfvertrouwen en narcisme.”

Lifestyle
  • Marie Claire, Stylist
  • Adobe Stock