Over deze 4 onderwerpen ruziën stellen het meest op vakantie

2. De één wil alles plannen, terwijl de ander alles spontaan wil beslissen. 

vakantie

Wanneer je al lange tijd uitkijkt naar die welverdiende vakantie met je partner, wil je er eenmaal op bestemming aangekomen natuurlijk het maximale uithalen. Maar die druk om het leuk te hebben, in combinatie met de stress die bij reizen komt kijken, ver weg van je veilige routines thuis, veroorzaakt tussen veel stellen helaas flink wat ruzies en irritaties.

Algehele ontregeling

"We houden allemaal van vakanties, maar ondertussen leiden vakanties ons af van het comfort van thuis en de dagelijkse routines die ons in balans houden", vertelt therapeut Nicole Saunders aan HuffPost. "Deze ontregeling geeft een stressgevoel, dat zich steeds meer opbouwt. Veel koppels hebben daarnaast de neiging om meer alcohol te drinken op vakantie, en alcohol in combinatie met stress kan heel makkelijk leiden tot ruzie."

Er zijn een aantal specifieke onderwerpen waarover stellen het vaakst van mening verschillen op vakantie en waar dus de meeste ruzies en discussies over ontstaan:

1. De één wil relaxen, terwijl de ander op avontuur wil

Abigail Makepeace, huwelijks- en gezinstherapeut, vertelt dat stellen geregeld botsen wat betreft het doel van hun vakantie. "De één wil de vakantie met een cocktail in de hand aan de rand van het zwembad spenderen, terwijl de ander op zoek wil naar avontuur en de dagen wil vullen met tal van verschillende activiteiten." Je begrijpt: het is nogal een uitdaging om beide partijen tevreden te stellen in een situatie als deze.

Daarom adviseert Makepeace om, vóór het boeken van de vakantie, elkaars verwachtingen duidelijk naar elkaar te communiceren. Liggen de verwachtingen ver uit elkaar? "Stem dan van tevoren af ​​welke activiteiten jullie willen doen en hoeveel ruimte jullie overlaten om dingen alleen te doen", adviseert ze. "Compromissen sluiten en flexibiliteit zijn de sleutel tot succes; plan bijvoorbeeld om de ene dag totaal te ontspannen, en de andere samen op avontuur te gaan."

2. De één wil alles plannen, terwijl de ander alles spontaan wil beslissen

De ene persoon maakt voorafgaand aan een vakantie een heel reisschema, terwijl de ander liever alles per dag bekijkt. Wanneer jij en je partner hierin als dag en nacht verschillen, kan dit tot frustratie leiden. Brianne Billups Hughes, huwelijks- en gezinstherapeut, legt uit: "Sommige mensen ervaren een gevoel van onzekerheid als ze niet precies weten wat ze op een vakantiedag kunnen verwachten, en anderen voelen weer veel druk wanneer ze alles al van A tot Z hebben vastgelegd."

Om conflicten te vermijden, is het belangrijk om goed met elkaar te bespreken wat je allemaal wilt zien en doen tijdens de vakantie. "Zoek hierin vervolgens een compromis en maak een eerlijke verdeling tussen geplande activiteiten en vrije tijd. Zorg ervoor dat beide partijen een paar activiteiten kiezen die ze graag zouden willen doen", aldus Hughes. "Zo krijgt iedereen wat hij/zij van de reis had verwacht."

3. De één hangt gelijk de romanticus uit, terwijl de ander daar tijd voor nodig heeft

In ons drukke, dagelijkse bestaan, schiet romantiek er soms simpelweg bij in. Veel mensen zien een vakantie dan ook als het ultieme moment om de romantiek binnen de relatie weer op te laten bloeien. Het kan echter voor nogal wat frictie zorgen wanneer diens partner hier een andere kijk op heeft. "Wanneer mensen grootse verwachtingen hebben die niet worden waargemaakt, kan dat snel omslaan in woede of verdriet. Gevoelens die vervolgens weer kunnen uitbarsten in een ruzie", vertelt relatiecoach Aaron Steinberg.

Conflicten kunnen bijvoorbeeld ontstaan ​​wanneer de ene partner reikhalzend heeft uitgekeken naar wat goede vakantieseks in een romantische setting, terwijl de ander te gestrest of moe is om écht te ontspannen. Om dit te voorkomen is het belangrijk om voorafgaand aan de reis samen een duidelijk beeld te schetsen van wat jullie van elkaar verlangen. "Stel elkaar de vraag: wat zou deze vakantie een dikke tien maken voor jou?", oppert Steinberg.

4. De één geeft 'te veel' geld uit, terwijl de ander 'gierig' is

Budgetteren is een van de meest voorkomende bronnen van irritatie in relaties, en specifiek als het gaat om vakanties. "Omdat reizen duur kan zijn, kunnen er discussies ontstaan ​​over hoeveel er moet worden uitgegeven aan maaltijden, accommodaties, souvenirs en activiteiten", begint Hughes. "De ene persoon is misschien wat voorzichtiger met geld, terwijl de ander het juist met bakken uit wil geven."

Als jij en je partner verschillende uitgavenfilosofieën hebben, kan het handig zijn om voorafgaand aan de reis een duidelijk budget op te stellen, adviseert Makepeace. "Maak een overzicht van alle uitgaven, bespreek dit en leg vast hoeveel geld jullie aan welk doel willen besteden."

Lifestyle
  • Huffpost
  • Adobe Stock