Handig: zo houd je een suède tas mooi en vlekkeloos

Zo heb je nog langer plezier van je tas!

Een suède tas is onmisbaar in je garderobe. Wel is het een kwetsbare stof en komen er snel vlekken op. Gelukkig zijn er een paar manieren waarmee je je tas weer mooi en vlekkeloos krijgt.

Beschermen van je suède tas

Heb je de perfecte tas gevonden... zie je daar ineens een vlek! Geen paniek. Sowieso kun je je suède tas (jas en laarzen ook trouwens) beter in de kast houden wanneer het regent. Ook is het aan te raden om je tas goed in te sprayen, zodat er een beschermlaagje op zit. Bij voorkeur elke zes weken. Mocht er dan toch een vlek op zijn verschenen, dan kun je die op deze manier schoonmaken.

Zo verwijder je vlekken

Bij aanschaf van een suède tas, kun je het beste ook meteen wat hulpmiddelen in huis halen. Zo kun je vlekken snel en makkelijk verwijderen met een speciale borstel. Door regelmatig te borstelen, voorkom je ook dat er gladde plekken op je tas ontstaan. Let wel op: borstel wel steeds in dezelfde richting, anders slijt het leer.

Ook kan het helpen om de tas te stomen. Dit doe je door een pannetje water te koken en de tas erboven te houden. Zorg er wel voor dat het niet te nat wordt. Na het stomen kun je het vuil er heel makkelijk af borstelen.

In een kussensloop

Gebruik je je tas niet? Stop hem dan niet in een plastic zak om hem op te bergen. Het materiaal moet namelijk kunnen ademen. Een stoffen tas of een kussensloop is een beter alternatief. Bewaar het op een koele donkere plek en vul de tas eventueel met kranten. Zo blijft die alsnog mooi in vorm, ook als je hem een seizoen niet gebruikt.

Bron: HLN, Elegance archief | Beeld: NL Beeld