Aquariumvissen voor beginners: tips voor het kiezen van de juiste soorten

Er zijn weinig dingen zo leuk als het hebben van een eigen aquarium. Een mooi aquarium gevuld met kleurrijke vissen brengt rust in je woning. Je denkt misschien dat het lastig is om een aquarium te onderhouden. Dit is echter niet zo. Zelfs als beginner kun je een mooi aquarium creëren, je moet alleen weten welke soorten vissen je moet kiezen. Dat is precies wat we je in deze blog gaan uitleggen.  

De guppy: de kleurrijke schoolvis

Als je je eerste aquarium koopt zijn guppen een goede vissoort om mee te beginnen. Een guppy is een kleine aquariumvis van ongeveer 4 tot 6 centimeter groot. Guppen zijn niet kieskeurig wat betreft dieet. Wat betreft aquariumomstandigheden gedijen guppen het best bij een temperatuur van 19 tot 25 graden. Guppen zijn sociaal en beweeglijk en brengen beslist leven in je aquarium. Tip: naast een aquarium is een terrarium ook heel leuk om wat leven in huis te brengen.

Endler guppy: een echte showstopper

Endler guppen zijn actieve vissen die prachtig staan in je nieuwe aquarium. De Endler guppy is een kleine vis van zo’n 2 tot 4 centimeter groot. Endler guppen zijn schoolvissen, het is daarom aan te raden om er zo’n 15 tot 20 samen in je aquarium te hebben, zorg er altijd voor dat de vrouwtjes in de meerderheid zijn. Onder de guppen zijn de vrouwtjes te herkennen door hun subtiele uiterlijk. De mannelijke guppen zien er mooi uit met kleurpatronen van geel, rood, blauw en meer. Deze visjes hebben het liefst een temperatuur tussen de 22 en 27 graden. Endler guppen zijn alleseters, maar zorg wel voor voldoende variatie in het dieet zodat ze alle voedingsstoffen binnenkrijgen.

Siamese kempvis: een parel in je aquarium

Ondanks hun extravagante uiterlijk zijn Siamese kempvissen uitstekende aquariumvissen voor beginners. Mannelijke Siamese kempvissen kunnen niet samen in een aquarium, maar met vrouwtjes is deze vis heel vriendelijk. De Siamese kempvis is zo’n 6 centimeter groot. Voor Siamese kempvissen is een temperatuur tussen de 26 en 30 graden ideaal. De Siamese kempvis is carnivoor en eet graag kleine insecten zoals larven en vlooien.

Versieren maar!

De meeste aquariumvissen houden van een beetje begroeiing en beschutting. Als je ervoor kiest om een aquarium aan te schaffen, moet je ook nadenken over aquarium decoratie. Maak van je aquarium een fijne plek voor je visjes door ze de leukste omgeving te bieden. Veel succes met het maken van je eerste aquarium!

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met een commerciële partner.

Beeld: Pexels