Tips voor je allereerste road trip op de motor

Op vakantie gaan is heerlijk, maar wie een road trip gaat maken met de motor moet zich toch net even anders voorbereiden dan personen die met hun bolide weggaan. Wij helpen je op weg! 

Bepaal hoeveel tijd je hebt en waar je naartoe wilt 

Je kunt wel ambitieus naar de andere kant van Europa willen rijden, maar als je maar een week de tijd hebt om je road trip te maken is dat niet erg realistisch. Een road trip kun je pas beginnen te plannen als je weet hoeveel tijd je hebt. Daarnaast moet je bepalen hoeveel kilometer jij maximaal per dag wilt rijden. Je kunt natuurlijk verder komen wanneer je 400 kilometer per dag wilt rijden versus 200 kilometer per dag. Aan de hand van jouw antwoord kun een bestemming kiezen. 

O, en nog een tip voor de newbie motorrijders: als je nog niet veel ervaring hebt met lange afstanden afleggen op de motor, moet je niet meer dan 250 km tot 300 km per dag willen rijden.

Bepaal de route

Een bestemming kiezen is nog maar het begin. Je moet daarna een route bepalen. Waar wil jij stoppen? Hoelang wil je ongeveer op die bestemming blijven? Waar wil je verblijven? Wil je het op de bonnefooi doen of wil je van tevoren een overnachting reserveren? Allemaal dingen waar je van tevoren over na moet denken.

Zorg dat je motor in goede staat verkeert

Voordat je een lange afstand met je motor gaat afleggen, is het goed om te checken of alles nog naar behoren functioneert. We horen je al denken, dúh, maar het zal je verbazen hoeveel mensen ervan uitgaan dat alles nog wel in orde is – om vervolgens met pech langs de weg te staan.

Kies de juiste rijkleding

Je kleding moet altijd veilig zijn, maar als je lange stukken op de motor aflegt, moet het ook comfy zijn. Draag altijd de basic motorkleding, zoals een rijbroek, een goede jas, goede (hand)schoenen en een helm, en zorg dat die items comfortabel zitten. Kun je momenteel wel nieuwe rijkleding gebruiken? Shop dan motorkleding bij chromeburner.nl 

Afhankelijk van het terrein waarop je gaat rijden, kun je daar nog je accessoires op afstemmen. Verwacht je veel off-road te rijden? Regel dan ook bescherming voor je ellenbogen en knieën.

Las voldoende pauzes in

Autorijden kan al erg vermoeiend zijn, laat staan motorrijden. Plan om de 90 minuten een pauze in om even te rekken en te strekken en om wat te drinken.

Houd de weervoorspelling goed in de gaten

Iedereen hoopt op goed weer wanneer er een road trip op de planning staat. Voor motorrijders is goed weer echter nog belangrijker dan automobilisten. Over een glad wegdek rijden is voor een motorrijder toch lastiger dan een automobilist, ook als je de skills goed onder de knie hebt. Het is nu eenmaal intensief.

Maak een back-upplan

We hopen dat het niet nodig is, maar het kan goed zijn om een back-upplan paraat te hebben. Wat doe jij bijvoorbeeld als je motor er halverwege mee ophoudt? Het is goed om dat voor jezelf op een rijtje te hebben.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met een commerciële partner. 

Beeld: Cottonbro (Pexels)