De zomer komt eraan: dit zijn de grootste tuintrends voor 2023

De zomer komt dichterbij en dat betekent dat het tijd is om je tuin summer proof te maken. Is hij tijdens de winter helemaal dichtgegroeid, ben je toe aan een nieuwe frisse wind of heb je gewoon zin om lekker met je handen in de aarde te wroeten? Wij delen de grootste tuintrends voor 2023 met je. Inspiratie genoeg!

1. Mental health

De afgelopen jaren zijn mensen, mede door de coronapandemie, anders naar hun tuin gaan kijken. Het is niet meer alleen een plek om bezig te zijn en te socializen met vrienden, maar ook om tot rust te komen. Buiten zijn, met de natuur connecten en de mentale voordelen van tuinieren zijn veel belangrijker geworden en dit heeft ook invloed op hoe tuinen eruit zien of ingericht worden. Zo kiezen mensen vaker voor een planten-walhalla in plaats van alles van beton. Ook wordt er voor betere kwaliteit tuininterieur gekozen en luxe extra's zoals een tuinkeuken, terraswarmers of soms zelf een douche.

Foto: Vlada Karpovich via Pexels

2. Milieuvriendelijke tuinen

Of we het leuk vinden of niet, klimaatverandering is een feit. En dat beïnvloedt ook de keuzes die gemaakt worden voor in de tuin, om zo een steentje bij te dragen. Dat kan zijn in de vorm van minder water gebruiken, voor diversere planten en bloemen te kiezen en ethisch en lokaal geproduceerde materialen en producten te gebruiken.

Foto: 30Nudos Adicora via Pexels

3. Alternatieven voor traditioneel gras

Een groot groen gazon is natuurlijk prachtig, maar vergt ook veel onderhoud. En dat kan in tijd en kosten weer flink oplopen. Mensen zullen daarom steeds meer voor alternatieven kiezen. Denk aan een kleiner gazon, laaggroeiende bloemen of ze willen kunstgras kopen. Want vergis je niet, goed kunstgras verschilt qua uiterlijk bijna niet van echt gras!

Foto: Torsten Dettlaff via Pexels

4. New Victorian

De populaire Netflix-serie Bridgerton heeft ervoor gezorgd dat een tuin in New Victorian stijl populairder is dan ooit. Denk aan traditionele tuinbloemen zoals rozen, hortensia's, lila en stokroos. Deze klassieke planten zijn niet alleen heel mooi, maar geven ook een historisch gevoel. En romantische kleuren als roze, paars en wit. Verder: witte hekken, grind- of stenen paden, vogelbaden en stenen plantenbakken.

Foto: Maria Orlova via Pexels

5. Architectonische eenvoud

Deze elegante trend is geïnspireerd door reizen en luxe hotels. Dat willen mensen ook graag thuis ervaren en dus veranderen tuinen in mini hotel gardens. Om dit te realiseren is het belangrijk dat je je aan een simpel kleurenpalet houdt. Andere ideeën zijn je heg in een leuke vorm snoeien, veel vetplanten gebruiken en mooie rijke tuinmuren neerzetten.

Foto: Asad Photo Maldives via Pexels

Ook belangrijk is dat je je niet blind staart op hippe trends, maar kiest wat écht bij jou past. Je zult tenslotte niet ieder jaar je hele tuin een make-over geven, dus wil er langere tijd tevreden mee zijn. Succes!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met kunstgras-online.