5 Tips om je balkon klaar te maken voor de zomer

De zomer is nog lang niet in zicht, maar dat betekent niet dat je moet wachten op warme temperaturen om op je balkon te zitten. Met deze tips is hij namelijk helemaal klaar voor de mooie dagen – zelfs als de temperaturen onder de twintig graden blijven!

1. Vloerbedekking

We beginnen bij de basis, en dat is natuurlijk de vloer. Een balkon heeft meestal niet de meest gezellige kleur, zoals grauw grijs of wit. Gelukkig kun je op een makkelijke manier kleur toevoegen, en dat doe je met een mooi vloerkleed. Dat is niet alleen lekker warm voor de voeten, ook lijkt je balkon hierdoor nog ruimer. Goeie tip: als je een vloerkleed bij Webkarpet.nl koopt, heb je ook nog de keuze in vierkante, ronde en rechthoekige kleden. Ideaal als je wat extra dimensie aan je balkon wilt toevoegen middels vormen!

2. Het juiste meubilair

Voor je eenmaal in het zonnetje kunt zitten, heb je natuurlijk wat meubels nodig. Voordat je meubels aan gaat schaffen, is het belangrijk dat je bepaalt hoe je het balkon wilt gebruiken. Is het voor lange avonden in de zomer met intiem gezelschap? Dan heb je misschien eerder behoefte aan een comfortabele bank in plaats van losse stoelen. Of wil je juist een relaxte omgeving voor jezelf creëren? Wellicht is een hangstoel dan juist fijn.

Let er wel bij op dat je je meubilair wordt blootgesteld aan de elementen van Moeder Natuur. Daarom wordt er aangeraden om alleen meubilair te gebruiken dat voor buiten bedoeld is. Zo weet je zeker dat je balkon een hoop seizoenen meegaat!

3. Fleur het op met kleur

Naast een vloerkleed en tuinmeubilair is het natuurlijk fijn om een plek te hebben waar je graag komt. Voeg daarom wat kleur toe. Denk aan een kleurenpalette met neutrals wat in de kussens en accessoires terugkomt, of ga voor vivid zomerkleuren zoals oranje, rood, geel en roze. Pinterest biedt een hoop inspiratie, en kun je hier ook heel makkelijk met thema's werken. Denk aan bohemian met veel bruintinten, botanisch met allerlei plantjes, landelijk met veel hout accenten of eclectisch: een mengelmoes van kleuren en materialen. Pinterest biedt een hoop inspiratie!

4. Geef het licht

Als de zon eenmaal onder is, hoef je natuurlijk niet in het donker te zitten. Hang wat lichtsnoeren op of plaats een grote lantaarn op de grond. Extra leuk als je de lichtsnoeren over het balkon hangt of langs de muur.

Liever subtiele lichtjes? Verzamel dan alle kaarsjes in huis en zet ze op het balkon. Dit kunnen waxinelichtjes zijn, maar stompkaarsen in verschillende hoogtes naast elkaar staan ook prachtig. Enne, vergeet de citronella kaars niet, tegen die vervelende muggen.

5. Plantjes en bloemen

Als laatste stap is het natuurlijk leuk om je balkon te versieren met plantjes en bloemen. Heb je hier geen plek voor? Dankzij bloempotten speciaal voor op het balkon kun je je planten heel makkelijk ophangen. Ook handig als je de rest van het jaar het balkon wilt gebruiken als moestuin.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met een commerciële partner.

Bron: Apartment therapy | Beeld: Unsplash