Alle shows van Amsterdam Fashion Week 2022 op een rij

Kijk front row mee.

Vorige week stond Amsterdam in het teken van mode voor Amsterdam Fashion Week 2022. Zat je niet front row mee te genieten? Geen zorgen, wij hebben alle shows voor je op een rij gezet.

Natan

In een gedigitaliseerde wereld, wil NATAN met zijn lente- en zomercollectie 2023 poëzie brengen in onze moderne tijd. De collectie vindt haar inspiratie in de natuur en de technologie en verbindt de fysieke en de virtuele sferen.

Deze associatie resulteerde in ontwerpen die Couture-invloeden vertalen naar digitale kleuren en prints, waarbij natuurlijke stoffen worden gecombineerd met technische.

Atelier Reservé x Bud

Atelier Reservé maakte op AFW haar fashion show debuut, gesponsord door BUDx. De show was een combinatie van mode, kunst en een speciaal optreden van Young Sor en Dj Patrick Mordi. Midden in de ruimte stond een tafel, gevuld met intrigerende en bijzondere karakters, ook wel ‘Friends Of The Brand’ genoemd. Van een doorgewinterde artiest-muzikant zoals Faberyayo tot de bekende fotograaf Andy Tan, die allemaal het merk vertegenwoordigen.

Lichting

Lichting 2022, het debutantenbal voor aanstormend modetalent, is ieder jaar onderdeel van Amsterdam Fashion Week. De tien beste graduates van de Nederlandse modeacademies presenteerden zichzelf aan een internationaal vakpubliek en panel. Ruben Jurriën, afgestudeerd aan AMFI, werd verkozen tot het meest veelbelovende talent van Nederland. Met zijn collectie ‘Pak van Mijn Hart!’ ambieert Ruben de drager aan te moedigen en ondersteunen om los te breken van alle regels en standaarden die in onze maatschappij gelden voor kleding. Door elementen uit klassieke pakken te gebruiken en verdraaien dient de collectie als een speelveld om gendered kleding en beperkte maatvoering in de mode uit te dagen.

Steve Madden

Onder de creatieve vlag van Nederlands designer Duran Lantink presenteerde Steve Madden de nieuwe AW22 collectie middels een mind blowing, interactieve performance. Het iconische Moulin Rouge theater werd voor one night only omgetoverd tot een waar mode walhalla. De schoenen en accessoires van de Fall ‘22 collectie werden op een bijzondere manier getoond: van een vlijmscherpe lasershow door cult act Virgin Maria tot een dance act (in heels!) door Christian Yav. Maar ook: een komische Tell Sell act, een flexende bodybuilder als bouncer, paaldans acts zoals je die nog nooit zag en elementen van ballroom.

FRANCON

Het Nederlandse vrouwenlabel FRANCON stond voor het eerst op AFW. Het nieuwe label uit Rotterdam is een moderne, iteratieve benadering van kleding, geïnspireerd door architectonisch denken. Met de toepasselijke titel VANTAGE POINT, benadrukten ze tijdens hun onvergetelijke eerste show de interactie van kleding en architectuur in de kern van het merk.

Claes Iversen

Claes Iversen presenteerde zijn nieuwste couture collectie 'Play'. Het uitgangspunt voor de collectie zijn onbevangenheid en speelsheid en dan vooral het plezier in het gehele ontwerpproces, van schets tot eindresultaat. Het gevoel om spontaan, intuïtief, en ongedwongen een outfit samen te stellen - zoals een kind zich verkleedt met oude spullen uit de verkleedkist - dat is de basis van deze collectie die bestaat uit 19 looks en een mix van materialen, vormen, prints, borduur, stijlen en kleuren is.

1/OFF

Dit jaar organiseert het designer upcycling merk voor het eerst een eigen show tijdens de Amsterdam Fashion Week: ‘Otherworld’. SS23 Otherworld neemt het publiek mee naar vier werelden waar coatings, patchwork en asymmetrisch elastiek centraal staan, elk met een eigen styling, muziek en choreografie. Samen maken ze deel uit van ‘Otherworld’, een plek waar mode geen wegwerpproduct is, maar onderdeel van een eindeloze cyclus van inspiratie.

Niet genoeg fashion gehad? Lucky you: vanaf dit weekend gaan de rest van de Fashion Weeks van start met als eerst New York Fashion Week, gevolgd door Londen, Milaan en Parijs. Designers zullen de komende weken in deze wereldsteden hun Spring/Summer 2023 collecties laten zien.

Bron & beeld: Amsterdam Fashion Week / Peter Stigter / Lise Bae