4x handige tips voor een keuken met luxe uitstraling

Zo pak je dat aan.

Als er iets is wat we massaal in de coronacrisis hebben gedaan dan is het wel het verbouwen van ons huis. Ook na de pandemie blijft verbouwen populair. Zit je er bijvoorbeeld al een tijdje aan te denken om je keuken aan te pakken? Of ga je verhuizen en mag je een keuken from scratch zelf samenstellen?

1. Keukeneiland mag niet ontbreken in luxe keuken

Als we het hebben over luxe in de keuken dan hebben we het natuurlijk over een kookeiland. De laatste jaren is het kookeiland niet meer weg te denken in de moderne huizen. Om de toevoeging van zo'n eiland extra stijlvol te maken, is het aan te raden om voor een U-vormige keuken met een centraal keukeneiland te gaan. Met zo'n vorm kun je er zelfs voor kiezen om twee keukeneilanden te plaatsen. Wow!

Het ene eiland dient voor het bereiden van je maaltijden terwijl je aan het andere eiland comfortabele stoelen (of krukken) kunt plaatsen waar je familie of gasten aan plaats kunnen nemen terwijl je kookt. Breid dit keukeneiland uit met het ultieme comfort voor de mensen die eraan zitten. Kies voor écht goede barkrukken, plaats een koelkast in de omgeving en zorg voor draadloze opladers waar mensen hun smartphone op kunnen leggen.

2. Ingebouwde opslag en keukenapparatuur voor mooi geheel

Waar je bij een luxe keuken ook aan moet denken, is dat je alles zoveel mogelijk ingebouwd wilt hebben. Op die manier blijf je overzicht houden in de keuken en ziet het geheel er netjes en stijlvol uit. Een rommelige keuken is namelijk allesbehalve luxe. Denk bijvoorbeeld aan een goede onderbouw vaatwasser in dezelfde stijl als de keuken, maar ook aan ingebouwde afvalbakken en/of een volledige kast waar je je afval kunt scheiden en vooral buiten het zicht kunt houden.

Tegenwoordig heb je ook steeds meer mogelijkheden om in de keuken zelf allerlei handige uittrekbare kastjes en lades te maken. Een lade in een diepere la is al jaren de luxe oplossing voor het opbergen van meerdere spullen en een uittrekbare diepe kast die aan beide kanten 'open' is, is ideaal voor kruiden, onderzetters, diverse soorten olie en meer van dat soort extraatjes. Vergeet ook niet om een oven met grill (of misschien zelfs twee ovens) in te laten bouwen, zodat alles goed op elkaar aansluit.

3. Luxer dan luxe in de keuken: onzichtbare afzuigkap

Een oven, keukenmachine en vaatwasser worden al bijna niet meer gezien als een luxe onderdeel van je keuken. Wat dacht echter wel is, is een onzichtbare afzuiger, een van dé luxe keukentrends van de afgelopen jaren. Een afzuigkap wordt tegenwoordig gezien als iets wat zo'n mooie leefruimte 'lelijker' maakt, waardoor er van alles is gedaan om de manier van afzuigen te veranderen en vooral: mooier te maken.

Zo heb je nu bijvoorbeeld de keuze uit een zogeheten verzonken plafondventilator die op kan gaan in dezelfde stijl als de rest van de keuken. Wat we ook steeds vaker zien, is een ventilator of afzuiger direct op het aanrecht. Meestal vind je deze afzuigkap in de vorm van een spleet of een klein 'kastje' naast je kookplaat. Deze afzuigers hebben ontzettend veel kracht, waardoor de damp en rook binnen no time verdwenen is.

4. Ga voor een mooie muur en luxe vloer in de keuken

Je kijkt al gauw naar de keuken en de accessoires in de keuken wanneer je een aantal onderdelen wilt veranderen of een compleet nieuwe keuken wilt. Vergeet echter niet dat je ook de muren en de vloeren een nieuwe look kunt geven. Schilder de muren in een mooie bijpassende natuurtint of ga op basis van je luxe keuken voor een donkere kleur, zoals donkerblauw of donkergroen. Het is maar net wat goed past bij de rest van je keuken.

Wat betreft de vloer in de keuken is marmer een echte aanrader. Maar: marmer is ook ontzettend prijzig. Mocht je daar het geld voor (over) hebben dan kan een marmeren vloer zeker niet ontbreken in een luxe keuken. Je kunt dit ook nog even laten voor een later moment en nu kiezen voor een mooie bewerkte houten vloer met een basislaag gemaakt van multiplex. Of kies voor van die prachtige kleurrijke en stevige tegels die op maat gemaakt zijn voor jouw luxe keuken.

Beeld: Pexels