Gamen is voor iedereen

Wat neemt Max Verstappen altijd mee op reis? Juist, zijn PlayStation. De reden is simpel; het is zo heerlijk om tijdens het spelen van een game als Fifa lekker te ontspannen. Hij is overigens niet de enige die graag een spelletje speelt op een gameconsole. In Nederland zijn er heel veel jongens, meisjes, mannen en vrouwen die dagelijks online zijn, bijvoorbeeld door PlayStation Plus te kopen, om zo samen of alleen een potje virtueel te voetballen, racen of de wereld te bevrijden van monsters.

Even wat anders

Gamen is voor heel veel mensen een hele fijne uitlaatklep. Waar de een lekker niets doet om te ontspannen, verdwijnt de ander in een fictieve wereld om tot rust te komen. En er zijn heel veel games om van te genieten. Fifa en racespellen als Dirt en Gran Turismo zijn zeer geliefd, omdat je zelf een team kan samenstellen en auto’s kan upgraden en het dan tegen je vrienden, computer of online gamers kan opnemen. Maar er is meer. Is horror je genre? Waan je dan eens in een wereld vol zombies in Resident Evil. Alsof je zelf in een speelfilm zit. En wat dacht je van het kleurrijke en vrolijke platformspel genaamd Sackboy? Met zo een game kun je even de dag achter je laten en helemaal opgaan in die andere wereld. Dit is slechts een kleine greep uit het totale aanbod games; er is zoveel om uit te kiezen!

Voor iedereen

Met zoveel verschillende spelletjes is er dus echt voor iedereen wel iets om te spelen. Van avonturengames tot arcadegames en van heel intens tot lekker luchtig. Toch heeft niet iedereen het idee dat gamen voor hen is weggelegd. Wij zeggen: probeer het eens. Gamen is echt niet alleen voor nerdy types met een bleke huid die uren achtereen met junkfood op de bank hangen. Dit vooroordeel moet maar snel de prullenbak in, want iedereen kan een gamer zijn en uren spenderen om een avontuur tot een goed einde te brengen. Een ander vooroordeel is dat gamen alleen voor jongens is. Ook dat is niet waar. In de gamewereld zijn vrouwelijke gamers ook goed vertegenwoordigd – en ze zijn er heel goed in. Gamen is overigens ook voor alle leeftijden, van jong tot oud. Want hoe gezellig is het om met de (klein)kinderen eens een kartcompetitie te doen op de gameconsole.

Genieten van een prachtige wereld

Sta tijdens het gamen ook eens even stil bij de wereld waar je op je paard doorheen galoppeert. De snelheid van een spel bepaalt de goede game-ervaring, maar de echtheid van de omgeving ook. Hoe echter en completer de wereld, des te beter is de belevenis van het spel. Voor veel spellen worden zelfs echte kunstenaars gevraagd om een kunstwerk te maken voor de game zelf. Van graffiti art tot aan de kleding van je hoofdpersoon: het is ware kunst. Er is zelfs een kunsttentoonstelling geweest over dit fenomeen, waarin de kunstzinnigheid van het maken games in het voetlicht werd gezet.

Online spelen

Met een gameconsole is het overigens heel leuk om met anderen te gamen. Dit kan samen op de bank, maar ook op afstand. Je hebt dan vaak een abonnement nodig van de gameconsole om zo met elkaar te kunnen spelen. Je hebt dan een soort toegang tot een exclusief gameportaal waar je elkaar kan ontmoeten, achievements kan delen en soms zelfs actief kan chatten. Maar het maakt het ook mogelijk om extraatjes te ontvangen voor je games, makkelijker games te downloaden, op te slaan en meer. Bovendien is het mogelijk om op een nieuwere console toch je favoriete ‘oude’ games te spelen, omdat je die zo uit de Cloud haalt. Gratis nog wel. Meestal ga je een soort abonnement aan. Dit kan doorlopend zijn, maar ook wanneer het jou uitkomt. Met een Playstation Plus voucher bijvoorbeeld heb je de keuze uit een jaarabonnement of een abonnement voor drie maanden.

Online aanschaffen

Wist je dat het trouwens mogelijk is om zo een PlayStation Plus voucher online te kopen? Je krijgt de code direct toegestuurd om te verzilveren. Zo hoef je niet lang te wachten om je helemaal samen te verliezen in een campagne of om die ene game gratis te downloaden. En je zit nergens aan vast. Om het uit te proberen kun je eerst een voucher voor drie maanden nemen. Vind je het tof en gebruik je het veel, dan koop je meteen een kaart voor een jaar. Zo geniet je een jaar lang van een fantastische game-belevenis.

Photo by Glenn Carstens-Peters on Unsplash