LLD Diamonds reageert op documentaire The Tinder Swindler

Het is momenteel dé hit van Netflix: The Tinder Swindler. Simon Leviev claimt in de documentaire de CEO te zijn van het Diamantbedrijf LLD Diamonds, maar blijkt een meesteroplichter te zijn. Het bedrijf reageert nu via een statement

Grote geldbedragen

In het kort: in de true-crime documentaire komen drie vrouwen aan het woord die slachtoffer zijn geworden van Shimon Hayut. De jongeman papte via Tinder aan met vrouwen -waaronder een Nederlandse- en deed zich voor als Simon Leviev, de zoon van miljardair, diamanthandelaar en eigenaar van LLD Diamonds Lev Leviev. Nadat hij het vertrouwen van de vrouwen had gewonnen, deed hij alsof hij in levensgevaar was en kreeg hij ze zover om grote geldbedragen over te maken. In totaal zou het gaan om zo'n 10 miljoen dollar. Ondertussen leefde hij als een koning.

Statement

De realiteit is anders. Shimon Hayut, die zijn naam officieel liet veranderen naar Simon Leviev, heeft geen enkele connectie met LLD Diamonds of de familie Leviev. Sterker nog, zij wisten niet eens van het bestaat van Simon en al helemaal niet van zijn frauduleuze praktijken. Het bedrijf, dat al drie decennia lang een gerespecteerde leider in de diamantindustrie is, heeft via een statement gereageerd.

"Ons bedrijf heeft geen enkele connectie met Shimon Hayut. Hij is een oplichter die onze goede naam heeft gebruikt om slachtoffers voor miljoenen dollars op te lichten", laten ze weten. "Ons medeleven gaat uit naar de slachtoffers." Ook zijn ze niet blij met de negatieve aandacht dat het bedrijf hierdoor heeft gekregen. "Niets wat hij heeft gezegd over LLD moet geloofd worden", maken ze duidelijk. "Zodra we lucht kregen van de fraude, hebben we een klacht ingediend bij de Israëlische politie. We hopen dat de heer Hayut de gerechtigheid krijgt die hij verdient."

Gerechtigheid

Die gerechtigheid heeft hij nog niet gehad. Simon werd in 2019 in Griekenland in de boeien geslagen. Niet voor het oplichten van de vrouwen, maar voor het reizen met een vals paspoort en andere aanklachten die er nog tegen hem lagen. Hij krijgt 15 maanden gevangenisstraf, maar kwam als gevolg van de coronapandemie vijf maanden later alweer op vrije voeten.

The Tinder Swindler regisseur Felicity Morris hoopt dat zijn tijd nog komt. Zeker nu heel de wereld zijn gezicht heeft gezien. "We hopen dat deze documentaire ervoor zal zorgen dat hij alsnog zijn verdiende loon krijgt. Netflix is een enorm platform, er kijken veel mensen. Iedereen zal zien wie Simon echt is en hij kan zich niet meer verschuilen achter Simon Leviev."

Bron: NewsWeek | Beeld: The Tinder Swindler