Fatbike of toch een elektrische scooter? Maak de juiste keuze!

Fatbikes worden vaak gezien als de vervanger van de scooter. Echter bestaat er een optie die flink aan populariteit aan het winnen is: de elektrische scooter. De elektrische scooter combineert de voordelen van een fatbike met die van de scooter. Met de elektrische scooter kan je toch snel de stad doorkruisen of een flinke afstand naar werk rijden, maar doe je dit comfortabel.  

elektrische scooter

Het comfortabele van een elektrische scooter 

Het grote voordeel van de elektrische scooter ten opzichte van een fatbike is dat de scooter veel comfortabeler is. Dit komt doordat de scooters een groter gebouwde machine zijn, die met goede veringen geleverd wordt. Daarnaast is het zadel groot en dus lekkerder om op te zitten. Het is ook makkelijk om een windscherm te installeren op het stuur, dit is enorm fijn tijdens het rijden.

De range van een elektrische scooter 

Daarnaast is range van de accu een stuk langer bij de fatbike, dit komt omdat dit type voertuig veel groter is, er kan simpelweg een grotere accu in. Zo zorg je ervoor dat je niet om de haverklap hoeft op te laden, en is bovendien een must wanneer je afstanden van meer dan 20 kilometer moet afleggen.

Na deze afstand laat een fatbike het vaak weten, maar op een scooter kan je wel 60 tot 70 kilometer halen. De scooters die ook buiten het fietspad mogen rijden gaan bovendien een stuk harder omdat ze tot 40 km per uur mogen gaan. Alleen illegaal opgevoerde fatbikes halen dit, maar dit is ontzettend gevaarlijk en bovendien vervalt een eventuele dekking van de verzekering.

Elektrisch in plaats van een verbrandingsmotor 

Traditioneel hebben scooters verbrandingsmotoren. Praktisch gezien betekent dit dat je regelmatig moet tanken, en niet, zoals bij de elektrische variant, thuis de accu kan opladen. Het opladen van de accu is veel minder gedoe dan telkens stil gaan staan bij tankstations. Door de wisselende toevoer van olie schommelt de prijs van brandstof ook nog eens behoorlijk. Doordat je de accu makkelijk uit de scooters kan halen kan je op werk, of tijdens een tripje ook op andere plekken makkelijk de lader even gebruiken. Bij een scooter kan je de lader trouwens ook gewoon meenemen omdat scooters, in tegenstelling tot fatbikes, opslagruimte met zich meebrengen. Onder de stoel kan je dan je lader kwijt maar ook wat eten of drinken. De helm kan je ook hierin bewaren, al kiezen steeds meer mensen voor een topkoffer vanwege de nieuw ingevoerde helmplicht.

Lifestyle
  • Adobe Stock