Deze vitamines zijn geweldig voor je huid

Een écht stralende huid komt van binnenuit.

vitamines boost

In tijden van mondkapjes dragen, kan je huid wel wat extra liefde gebruiken. Dat kan in de vorm van vitamines. Maar waarom zijn vitamines zo belangrijk voor je huid, waar moet je op letten en wat doen verschillende vitamines voor je?

Je huid voeden

Je huid is je grootste orgaan, maar neemt als laatste vitamines op via je voeding. Best gek eigenlijk. Goede voeding is belangrijk voor je gezondheid, maar ook je huid kan weleens een vitaminekuurtje gebruiken. Dit is dan ook de reden dat steeds meer cosmeticamerken kostbare vitamines, mineralen en antioxidanten in hun producten verwerken. Er zijn veel verschillende producten op de markt en ze hebben allemaal andere doelen. Sommige producten zorgen voor een instant stralende huid, andere verzorgingsproducten gaan vroegtijdige veroudering tegen en weer andere items beschermen je huid voor invloeden van buitenaf.

Bestudeer de ingrediëntenlijst

Omdat er dus zoveel producten zijn die iets voor je huid kunnen doen, is het belangrijk om een product pas te kopen als je de ingrediëntenlijst goed hebt doorgenomen. Heb jij geen zin om de hele ingrediëntenlijst in de winkel te bestuderen, of überhaupt geen idee waar je op moet letten? Wij helpen je een handje op weg:

  1. Kijk naar de volgorde van de ingrediënten op de lijst. Hoe hoger een ingrediënt op de lijst staat, hoe meer ervan in het product zit.
  2. Kies bij voorkeur een product met luchtdichte verpakking en een pompflacon. Dit is hygiënischer en de werking van je product blijft langer optimaal. Daarnaast zijn sommige stofjes erg onderhevig aan licht en lucht, dit wil je dus voorkomen.
  3. Zit je crème toch in een pot? Gebruik dan een spateltje om het product eruit te scheppen. Als je steeds met je vingers in de crème gaat, breng je juist bacteriën in het product.
  4. Let op de houdbaarheid van het product. Dit wordt vaak aangegeven met een symbool van een potje en een cijfer. Dat cijfer geeft aan hoeveel maanden (M) je het product na opening kunt gebruiken. Zodra de houdbaarheidsdatum is verstreken, zal de werken afnemen.

Vitamine A

Tijd om de verschillende vitamines eens onder de loep te nemen. Te beginnen met vitamine A, ook wel bekend als retinol, deze vitamine draagt bij aan het herstel en de vernieuwing van je huid. Wil je graag een egale, stralende teint en een gladdere huidstructuur met minder rimpels? Dan moet je deze krachtpatser hebben. Retinol wordt ook op doktersvoorschrift gegeven aan mensen die puistjes en acne hebben. De medische variant bevat actievere bestanddelen, maar geven ook grotere kans op irritatie. Dit is alleen geschikt voor mensen die echt huidproblemen hebben.

Retinol in huidverzorgingsproducten werkt net zo effectief, maar langzamer. Zorg er wel voor dat je het gebruik van producten met retinol opbouwt. Het spul is vrij sterk, waardoor je huis er aan het begin heftig op kan reageren. Kies daarom een product met een laag percentage retinol, smeer het om te beginnen zo’n 1 à 2 keer per week op en bouw het dan op naar dagelijks gebruik.

Vitamine B

Vitamine B kent acht verschillende varianten. Niacinamide en panthenol, beter bekend als B3 en B5, zijn er twee van en toevallig precies de vitamines die jij kunt gebruiken voor je huid. Vitamine B3, oftewel niacinamide, is een geliefd ingrediënt in de beautywereld. En dat is niet gek, want het is goed voor meerdere dingen. B3 werkt als antioxidant en maakt poriën minder zichtbaar, het beschermt je huis tegen veroudering en irritatie én zorgt voor de aanmaak van ceramiden en vrije vetzuren. Bij regelmatig gebruik wordt je huid hierdoor gladder en stralender. Panthenol (B5) bevordert de cel vernieuwing en houdt je huid soepel. Daarnaast houdt de vitamine je vochtbalans op peil, met een gehydrateerd huid als resultaat.

Vitamine C

Ascorbinezuur, ook wel Vitamine C, is belangrijk voor de vorming van collageen. Het verstevigt je huid, geeft volume en maakt gladder. Pigmentvlekjes worden minder zichtbaar en zelfs huidschade door Uv-straling wordt teruggeschroefd. Dit is de perfecte vitamine voor een boost op de korte termijn: het geeft namelijk supersnel resultaat!

Vitamine E

We slaan Vitamine D even over en gaan naar de laatste vitamine die goed is voor je huid: vitamine E (tocopherol). Deze vitamine werkt ook als antioxidant en versterkt je huidbarrière. Daarnaast beperkt het celschade die de zon aanricht en daarmee beschermt het je huid tegen Uv-straling. De vitamine houdt je huid jong, maakt egaal en is een wondermiddel tegen pigmentvlekken als je het in combinatie gebruikt met vitamine C. Daarnaast zorgt tocopherol ervoor dat de andere werkzame ingrediënten in het product dieper in de huid kunnen dringen.

Omegavetzuren

Oke, dit zijn geen vitamines, maar we nemen het toch even mee. Ze werken kalmerend en herstellend voor je huid, maar versterken ook de buitenste lagen van je huid. Daarmee zijn ze belangrijk in je routine en dus zeker het vermelden waard. Omegavetzuren worden vaak gecombineerd met hydraterende bestanddelen, zodat je huid gladder, zachter, egaler en voller oogt.

Goed reinigen

Goed, we weten nu alles over de verschillende vitamines. Toch is er nog een belangrijke stap om te vermelden: het reinigen. Breng de verzorgingsproducten altijd aan op een schone huid. Cremèresten en ander vuil verhinderen de huid om producten goed te absorberen. Dus: reinigen, reinigen, reinigen. Doe dit mild, maar grondig om je huid jong, fris en zuiver te houden.

Misschien ook voor jou:
Om deze reden zou je je haar eens met rijstwater moeten wassen 
Beauty
  • Dingen voor Vrouwen, Libelle
  • iStock