Recept: de slagroomtruffels van thuisbakker Rutger van den Broek

Thuisbakker Rutger van den Broek won in 2013 de eerste editie van Heel Holland Bakt en mocht dus als allereerste ooit de eretitel Meesterbakker dragen. Na die winst begon hij een bakblog waarop inmiddels 700 recepten te vinden zijn. En hij schreef negen bakboeken. Zijn meest recente Rutger bakt de 100 allerbeste recepten bevat de crème de la crème van zijn creaties. Deze slagroomtruffels zijn daar één van.

Ingrediënten voor 35-45 stuks

Voor de vulling

• 1 vanillestokje
• 225 ml slagroom
• 125 gr suiker
• snuf zout
• 175 gr boter, op kamertemperatuur

Verder nodig

• 400 gr pure chocolade, gesmolten
• 250 gr cacaopoeder

Bereiding

Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap het merg eruit. Doe het merg en het stokje samen met de slagroom, suiker en het zout in een steelpan en breng dit langzaam aan de kook. Zet als het mengsel kookt het vuur uit en blijf roeren tot alle suiker is opgelost. Dek de pan af met een deksel en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Verwijder het vanillestokje. Klop de boter met een mixer met garde(s) in enkele minuten luchtig op. Voeg geleidelijk de vanilleroom toe en klop door. Het mengsel moet uiteindelijk goed spuitbaar zijn. Is het te dun, plaats het 10-15 minuten in de koelkast en klop daarna verder. Is het mengsel geschift, verwarm de kom dan kort au bain-marie en klop dan verder.

Bekleed een plaat of schaal met bakpapier en doe de vulling in een spuitzak met gladde spuitmond (1-1,5 cm). Spuit langwerpige truffels op het bakpapier. Eventueel kun je ook met twee theelepels hoopjes maken van de vulling. Zet de plaat met gespoten truffels minimaal 1 uur in de vriezer.

Doe het cacaopoeder in een platte schaal en zorg dat de gesmolten chocolade in een niet te diepe kom zit. Neem de bevroren truffels uit de diepvries (niet allemaal tegelijk, anders ontdooien ze te snel) en haal ze door de gesmolten chocolade. Dit gaat het best door een stevige (saté)prikker in de truffel te steken en daarmee door de chocolade te halen. Zorg dat de hele truffel bedekt is, klop het teveel eraf. Duw de truffel boven het cacaopoeder van het stokje en bedek alle kanten met cacao. Laat enkele minuten in de cacao liggen tot de chocolade hard is. Doe dit met alle truffels. Leg deze zodra ze goed hard zijn in een fijne zeef en schud voorzichtig het overtollige cacaopoeder van de truffels af.

Bewaar de truffels in de koelkast of vries ze in om langer te bewaren. Haal de truffels op tijd uit de koelkast zodat de vulling wat zachter wordt voordat je ze opeet.

Benieuwd naar meer van zijn recepten? Je vindt ze in de Elegance die nu in de winkel ligt.

Bron: Mireille Sneekes | Beeld: Saskia Lelieveld, Harold Pereira en Erik Spronk

Laatste nieuws