Fascinerende maskers

De tentoonstelling Powermask opent vrijdag 1 september 2017 in het Wereldmuseum in Rotterdam. De Belgische modeontwerper Walter Van Beirendonck is curator.

Fascinerende maskers

De Belgische modeontwerper Walter Van Beirendonck is curator. Hij is al sinds de jaren tachtig gefascineerd door het fenomeen maskers en verwerkt deze dan ook geregeld in zijn modecollecties. ‘Een masker verandert je identiteit, roept een bepaalde sfeer op en heeft direct impact’, vindt Van Beirendonck.  De tentoonstelling gaat dieper in op de verschillende facetten van maskers: de link tussen Westerse kunst en Afrikaanse maskers, het supernatuurlijke en de rituelen rond maskers, maskers in mode, maskers als fetisj, en nog veel meer.

De expositie is, net als de mode van Van Beirendonck, kleurrijk, vrolijk en eigenzinnig vormgegeven. Uiteenlopende maskers uit Afrika, Oceanië, Europa en Amerika worden gecombineerd met wandvullende installaties van hedendaagse kunstenaars Brian Kenny (1982), Coco Fronsac (1962) en Charles Fréger (1975). Dit wordt afgewisseld met historisch en hedendaags filmmateriaal waardoor een levendig beeld wordt geschetst van hoe mannen en vrouwen de maskers oorspronkelijk en tijdens rituelen dragen. Aanrader!

[gallery columns="2" size="large" ids="60693,60687"]

POWERMASK - The Power of MasksCurated by Walter Van Beirendonck. Tot 7 januari.

Wereldmuseum, Willemskade 22-25, 3016 DM Rotterdam, NederlandT: +31 10 270 71 72 wereldmuseum.nlDi t/m zo van 10.00 t/m 17.00. Gesloten op maandag