De rich and famous van nu zij niets vergeleken bij de Russische tsaren uit vorige eeuwen. Met verschillende paleizen in Sint Petersburg, honderden kunstschatten en juwelen, waaronder de keizerskroon van Catharina de Grote, ingelegd met meer dan 5000 diamanten en een gigantische saffier, en japonnen versierd met parels, robijnen en andere edelsten, was het een en al pracht en praal aan het hof.
Tsarina's
Elisabeth de Grote, Catharina de Grote, Anna Pavlona en Alexandra Fjodorovna waren tsarina’s die elk de schatkist van de Hermitage vulden. Niet alleen met juwelen, maar ook met japonnen die steeds vaker met edelstenen en diamanten werden versierd. Het begon met Anna Ioannovna, het nichtje van Peter de Grote, die in 1730 de troon besteeg. Zij was misschien wel de eerste die dol was op alles wat schitterde. Haar opvolger tsarina Elisabeth de Grote - de dochter va Peter de Grote - wist vooral veel juwelen uit het buitenland te verzamelen. Catherina de Grote, Elisabeths opvolger, had een grote liefde voor cameeën. En Alexandra Fjodorovna, de vrouw van tsaar Nicolaas I, stond bekend als fashionista en bezat de meest kostbare juwelen van allemaal.
Hoofdredacteur Hilde Veeren reisde een paar weken geleden naar Sint Petersburg en bezocht de paleizen van de tsaren, het Winterpaleis, het huis van de rijkste familie van Rusland, de Joesoepovs, en het Fabergé-museum, hofleverancier van de keizers. Ze nam ook een kijkje in het restauratieatelier van de Hermitage, waar de juwelen die vanaf deze maand te zien zijn in Amsterdam werden gerepareerd of opgepoetst. Een paar favoriete items die je tijdens deze tentoonstelling niet wilt missen:
De bloemen van Elisabeth
Op het eerste gezicht lijkt het een boeketje bloemen, maar wie goed kijkt ziet dat deze broche is gemaakt van prachtige edelstenen. Om precies te zijn: 400 briljanten, 450 diamanten, blauwe en gele saffieren, robijnen, topazen en smaragden. Samen vormen ze gekleurde bloemen, die door de flexibele steeltjes prachtig meebewegen met de draagster en zo het licht wisten te vangen van de honderden kaarsen en flikkerende kroonluchters tijdens een bal, waar Elisabeth het vast en zeker naar gedragen heeft.
Leuk detail: Elisabeth wilde door niemand ge-outshined worden en eiste dan ook eerste keus als het om geïmporteerde sieraden ging. Daarbij mocht geen enkele andere vrouw sieraden in het haar dragen.
Het kistje van Catharina
Catharina was dol op parels, briljanten, saffieren en robijnen. Ze liet ook veelvuldig couturiers en juwelenontwerpers samenwerken voor ensembles die niet alleen op elkaar aansloten, maar ook compleet waren versierd met edelstenen. Denk aan strikken versierd met parels, spelden en colliers. Later in haar leven kwamen unikleurige juwelen in de mode, vaak versierd met parels en briljanten en ook cameeën, versierd met parelmoer, glas en agaat, raakten in trek. In de tentoonstelling is onder andere een juwelenkist van Catharina te bewonderen. De kist zal ongetwijfeld bijzonder waardevolle juwelen hebben gehuisd, maar is zelf een juweel an sich. Zowel de zilveren en gouden zijkanten als de klep zijn volledig belegd met robijnen, smaragden, amethisten, agaten, bergkristal en turkoois.
Net zo mooi is de rijkelijk versierde zilveren spiegel met het Russisch keizerlijke wapen en kroon. Een spiegel die waarschijnlijk net zo opviel als de juwelen die Catharina hier al zittend voor haar kaptafel in- en op-spelde.
Leuk om te weten: tijdens de tentoonstelling is een zaal speciaal ingericht als Catherina’s boudoir. Als bezoeker kun je je dus even helemaal onderdompelen in haar wereld.
Wil je meer lezen over deze adembenemende tentoonstelling? Koop dan de nieuwe Elegance voor het volledige artikel. Of je kunt de expositie bezoeken, vanaf 14 september in de Hermitage in Amsterdam. Klik hier voor meer informatie.