Dit is waarom er maar vier paspoortkleuren zijn

Net zoals de meeste Europese landen, is ons paspoort bordeauxrood. Maar tijdens het wachten in die ellenlange rij bij de douane zag je ook andere kleuren, zoals donkerblauw, zwart of donkergroen, voorbijkomen. En ja, daar zit dus een logica achter.

Dit is waarom er maar vier paspoortkleuren zijn

Eisen

Alle eisen waaraan paspoorten wereldwijd moeten voldoen, worden bepaald door de International Civil Aviation Organization. Zo moet iedere paspoort gemaakt zijn van een buigbaar materiaal. Ook moet het bestand zijn tegen extreme temperaturen, van min tien tot vijftig graden en tegen een luchtvochtigheid tussen de 5 en 95 procent. Het paspoort moet 125 millimeter hoog zijn en 88 millimeter breed. Ook bestaat er een heus stijlboek waarin genoteerd staat welke lettertypes en lettergroottes worden toegestaan.

En alle andere kleuren?

Over de kleur van het paspoort staat in het stijlboek niets vermeld. Wat betekent dat een paspoort iedere kleur van de regenboog zou kunnen hebben. Toch zijn er maar vier kleuren waarin het paspoort voorkomt. Dit komt doordat deze vier kleuren een professionelere uitstraling hebben dan limoengroen, lila of een andere kleur. Ondanks dat er honderden tinten rood, groen en blauw zijn, wordt er toch vaak gekozen voor dezelfde kleur.

Rood

Bijna ieder land in Europa heeft een donkerrood paspoort. Wil je juist bij Europa horen of juist helemaal niet, dan wordt de kleur van het paspoort vaak aangepast. Neem bijvoorbeeld Turkije, die hun paspoort veranderde van zwart naar rood. Of Groot-Brittannië die sinds 1988 een rood paspoort kent en vlak voor de Brexit aankondigde de kleur te veranderen naar blauw.

Blauw

Naast de Britten, bezitten ook inwoners van andere landen een blauw paspoort. Deze ‘New World Nations’, Noord-, Midden- en Zuid-Amerika hebben grotendeels ook allemaal een blauw paspoort. De blauwe kleur is dus grotendeels geografisch bepaald.

Groen

Sommige mensen hebben ook een groen paspoort. Dit heeft minder met geografie te maken, maar meer met de onderliggende keuze voor de kleur groen. Het zou namelijk de lievelingskleur van de profeet Mohammed zijn, dus hebben inwoners van Islamitische landen zoals Saudi-Arabië, Egypte, Marokko en Tunesië vaak een groen paspoort.

Zwart

Zo heel af en toe zien we een zwart paspoort voorbijkomen. Mexico, Nieuw-Zeeland, India zijn enkele voorbeelden van landen waar inwoners een zwart paspoort hebben. De zwarte kleur heeft geen geografische of onderliggende betekenis.