Zo blijven royals in shape

Een fit en gezond leven leiden is tegenwoordig eerder de norm dan een 'afwijking'. Dit geldt ook voor koninklijke families. Tegenwoordig werkt menig royal zich maar wat graag in het zweet voor een vitaal bestaan. Hoe ze dit doen, zochten we voor je uit.

Zo blijven royals in shape

Zweet

Ooit was het ondenkbaar om als lid van de koninklijke familie te sporten, laat staan te zweten. Inspanning was iets voor paupers en dus liet koningin Victoria zich in een beeldige draagstoel naar het zwembad verplaatsen als ze wilde zwemmen. Wat qua inspanning inhield dat vier hofdames haar drijvende hielden. Die tijden zijn veranderd en tegenwoordig willen royals sportiviteit uitstralen en op die manier burgers aanmoedigen om (meer) te bewegen. Waarbij soms sprake is van enige zelfoverschatting. Om even een voorbeeld te noemen: kroonprins Frederik van Denemarken moest maandenlang met een steunkraag door het leven, omdat hij zichzelf wilde bewijzen op een trampoline en een nekwervel brak. Zijn moeder, koningin Margrethe, merkte fijntjes op ‘dat mannen van vijftig wellicht beter zouden moeten weten.’

Koningin Margrethe 

Hare Majesteit, van bijna tachtig jaar oud, heeft de laatste zestig jaar vrijwel niet aan sport gedaan. De enkele keren dat ze met sport in aanraking kwam, was tijdens huldigingen van (nationale) sporthelden. Het is dus aan haar kinderen om de Denen het 'gezonde' voorbeeld te geven. Prins Joachim kan dankzij zijn militaire achtergrond nog altijd een bootcamp-les aan en Frederik mag dan last van zijn nek hebben, kroonprinses Mary en hij zijn fanatieke hardlopers, fietsers en ruiters. Frederik heeft zelfs zijn eigen Royal Run, waarbij hij op één dag in meerdere steden stukken van een marathon loopt. Zijn moeder wuift hem welwillend vanuit het paleis uit en hij krijgt er hele volksstammen mee op de been, tot zijn grote vreugde.

Metamorfose

Prinses Beatrice was in 2010 de eerste van de Windsors die de London Marathon uitliep. Ze besloot fitter te worden, omdat ze baalde van bikinifoto’s die van haar waren verschenen. ‘Ze was heel gefocust’, zegt haar personal trainer Nadya Fairweather. ‘Sporten heeft een enorm verschil gemaakt in mijn leven’, zegt de prinses. ‘Vooral mentaal. Vergeet de buitenkant, het geeft je zelfvertrouwen.’

De Oranjes

Prins Pieter-Christiaan is als marathonloper onbetwist het fitste lid van de Nederlandse koninklijke familie. Afgaand op zijn sociale media is het een wonder dat prinses Anita hem nog wel eens thuis treft. Prinses Margarita is een paardenmeisje en van prinses Beatrix weten we dat ze goed overweg kan met nordic walking-stokken. Máxima ontdekte als twintiger in New York dat ze haar liefde voor lekker eten redelijk kon compenseren met hardlopen en doet dat daarom nog altijd. Koning Willem-Alexander is professioneel supporter van alles en iedereen die maar schaatst, zwemt of willekeurig wat voor wedstrijd speelt. Ook van zijn dochters.