Een milieuvriendelijker huis door een warmtepomp

Goede voornemens? Wij gaan ons aankomend jaar proberen (nog meer) in te zetten voor klimaatbehoud. Die inzet heeft betrekking tot bewustere keuzes op het gebied van voeding, kleding en reizen, maar ook wat het huis betreft kan het een en ander verbeterd worden.

Een milieuvriendelijker huis door een warmtepomp

Warmtepomp

's Winters is weinig zo fijn als thuiskomen in een voorverwarmd huis en ook 's avonds op de bank wil je dat de woonkamer goed op temperatuur is. Gevolg: de verwarming staat deze maanden aardig te gloeien en in veel huishoudens betekent dat het nodige gas verbruikt wordt. Comfortabel, maar alles behalve milieuvriendelijk. Een veel milieuvriendelijkere manier van opwarmen is warmte uit een warmtepomp. Zo'n hybride pomp haalt warmte uit de buitenlucht, oftewel: je verwarmt duurzaam én zorgt voor een minder hoge gasrekening.

Isolatie

Is je woning voor de jaren '90 gebouwd? Ai, dan is de kans groot dat je in een niet erg duurzaam huis woont, aangezien het in veel gevallen afhankelijk is van gas voor de verwarming en de isolatie vaak niet optimaal is. Tijd om te verduurzamen dus. Door je huis goed te isoleren, verduurzaam je niet alleen, maar stoom je je woning ook meteen klaar voor de komst van een hybride warmtepomp.

Als je namelijk warmte wilt genereren door een pomp, is het van belang eerst de isolatie van je huis te controleren. Anders heeft het installeren van de pomp niet echt veel zin. De muren zijn de plaatsen waarop je huis zijn meeste warmte verliest. Zorg dus dat die goed geïsoleerd zijn, zeker in de woonkamer en keuken aangezien je in die leefruimten (waarschijnlijk) de meeste tijd doorbrengt. Kan de woonruimte extra isolatie gebruiken? Door gevelisolatie kun je je huis gemakkelijk voorzien van een extra isolatielaag.

Naast de muren, verdwijnt warmte via de vloeren, ramen, deuren en het dak. Lucht stijgt op, zodoende is het vooral aan te raden te investeren in dakisolatie. Hierbij is het wel van belang dat je rekening houdt met een goede ventilatie thuis. Gemakkelijker isoleer je je ramen en deuren: plaats voorzetramen of voorzie de deuren van vochtstrips.

Geïnspireerd geraakt om meer over duurzaamheid te lezen? Klik hier. Meer over duurzame verwarming vind je hier