Sustainable swimwear: 12 duurzame merken die je moet kennen

Niet alleen mooi, maar ook goed voor de wereld.

swimwear

Er zijn steeds meer duurzame modemerken die ervoor zorgen dat fashion niet alleen mooi is, maar ook goed voor de wereld. Ook op het gebied van swimwear. Marie Claire vroeg een kenner om tips voor fijne merkjes zodat jij deze zomer met een goed gevoel je bikini of badpak aantrekt.

De expert

Robin Hoogeveen is een liefhebber van mode, maar ook van duurzaamheid. "Duurzame mode heeft helaas soms nog steeds een geitenwollensokken-imago, en het beeld bestaat dat duurzame mode duur is", zegt Robin. "Ik ben een liefhebber van mode en in mijn zoektocht naar sustainable items kwam ik erachter dat dat helemaal niet zo hoeft te zijn. Ik ben een andere manier gaan ontdekken om mode te consumeren." De ontdekkingen die Robin deed tijdens haar zoektocht kwamen samen op haar platform Iconic Wardrobe, waar ze het verhaal achter kledingstukken, merken en designers deelt, maar ook kleding verhuurt.

Ook op gebied van swimwear is er steeds meer duurzaams verkrijgbaar. Robin: "Omdat we eindelijk weer op vakantie kunnen, tip ik swimwear merken die duurzaam én fashionable zijn."

Bower Swimwear

"Eerlijk gemaakt in Italië. Designs die van nu zijn, met een knipoog naar het verleden. Eenvoudige designs, maar wél met toffe prints of juist prachtige effen kleuren. De items zijn onder eerlijke omstandigheden gemaakt, en zijn van verantwoord geproduceerde stoffen."

Ayla

"Één van mijn favorieten. Bij dit merk zie je dat mode en duurzaamheid hand in hand gaan. Er worden duurzame materialen gebruikt en de items worden gemaakt in twee boetiek fabrieken op Bali. De prints worden zelf ontworpen en kunnen meerdere seizoenen mee."

Aava swimwear

"Verliefd op deze kledingitems! Niet alleen op de designs, maar ook op de verhalen erachter. De producten zijn namelijk gemaakt van gerecycled plastic vanuit de oceaan."

Save the Wave

"Een Nederlands swimwear merk dat zich inzet voor een schonere oceaan. Gemaakt van gerecycled nylon, plastic afval, visnetten, textielresten en industrieel plastic uit de zee. De collectie heeft mooie kleuren, is tijdloos en betaalbaar."

Faithfull

"Bij dit Australische label vind je een enorme collectie swimwear. Altijd on trend en in allerlei prints en kleuren. Op Bali geproduceerd en grotendeels gemaakt van duurzame materialen. Het meest positieve aan dit merk vind ik de wijde range aan maten; van XS tot en met XXXL."

Alohas

"Alohas was al mijn favoriet als het gaat om sandalen en laarzen, maar ik ben erachter dat ze ook swimwear verkopen. Vrijwel de hele collectie is gemaakt van duurzame materialen en fair en lokaal geproduceerd in Spanje. Een verrassende collectie met mooie snijvormen waar elk vrouwen lichaam prachtig in naar voren komt. En dat dus allemaal duurzaam."

TET. swimwear

"Een merk met Nederlandse roots, daar maakt mijn hart meteen al een sprongetje van. Zij maken gebruik van Repreve, een duurzaam materiaal gemaakt van gerecycled plastic en nylon afval. Het wordt geproduceerd op Bali en in China en het leuke aan deze items is dat je ze aan twee kanten kunt dragen. Niet alleen een tijdloos item waar je jaren mee doet, maar ook nog eens 2 in 1. Love it."

Augustine Amsterdam

"Wederom een prachtig Nederlands swimwear label. Minimalistische designs van echt goede kwaliteit. Zij maken uitsluitend gebruik van Econyl – gerecycled nylon, gemaakt van oude visnetten."

Filippa K

"Een van mijn favoriete brands voor basics, ook op gebied van swimwear. De kwaliteit is top en de designs tijdloos."

Jungl

"Een echt Amsterdams label. Betaalbaar en zonder poespas, met badpakken en bikini’s voor elk type vrouw, want; maten XS tot en met XL."

Hunza G

"Dit merk scoort niet op elk aspect van duurzaamheid even hoge punten, maar produceert wel lokaal in Londen. Signature is de zachte crinkle stof die we met name in de jaren 80 zagen."

Underprotection

"Dit label ken je misschien wel van hun duurzame lingerie. Zij hebben nu ook een swimwear lijn. Ben je op zoek naar wat meer bohemian achtige items, dan ben je bij Underprotection aan het juiste adres. En maakt dus gebruik van duurzame materialen zoals gerecycled polyester en Tencel."

Mode
  • Marie Claire
  • iStock, Instagram