Het is lente en dat betekent dat ook je tuin toe is aan een grote voorjaarsschoonmaak, zodat jij er straks als het zonnetje schijnt volop van kunt genieten. Maar al dat onkruid, slakken en andere plagen... Daar zit je niet op te wachten. Zo pak je het aan!
Tuinplagen
Kleine kruipers en vervelende plantjes horen bij een tuin, maar het moet niet te gek worden. Uit onderzoek van het RIVM bleek dat er de laatste jaren meer chemische bestrijdingsmiddelen in tuinen gebruikt worden en dat is geen goed nieuws, want deze middelen zijn gevaarlijk zijn voor mens, dier en milieu.
Daarom hebben Intratuin en voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal de handen ineen geslagen om tips uit te delen over het voorkomen van tuinplagen en natuurlijke, efficiënte bestrijdingswijzen. Ook lanceerde Intratuin recent een biodiversiteitsdashboard waarop je live kunt zien hoeveel positieve impact we samen maken. Zo zijn er bijvoorbeeld al meer dan 925.440 beestjes van onderdak voorzien. Leve de wildernis!
Hieronder vijf biodiversiteitsvriendelijke bestrijdingstips. Lees je mee?
Bestrijdingstips
1. Tegels eruit, planten er in
Denk jij dat een betegelde tuin minder werk is dan een plantentuin? Dat is een misverstand. Sterker nog: tegels kunnen juist meer werk zijn omdat je sneller last van groene aanslag en onkruid krijgt. Het meest onderhoudsvriendelijk is een tuin met slimme bodembedekkers, want dan is er simpelweg geen plek voor onkruid. En het is goed voor de biodiversiteit en voor leefruimte van kleine beestjes.
2. Houd slakken op afstand
Hoe zielig je het misschien ook vindt: slakken zijn niet goed voor je jonge planken. Probeer ze daarom op afstand te houden door bijvoorbeeld een barrière van fijngemaakte eierschalen of zaagsel te maken. Je kunt ook sterk geurende kruiden, zoals rozemarijn, tijm, knoflook en salie, tussen je jonge planten planten.
3. Maak ruimte voor een (mini)vijver
Een (mini)vijver is geen overbodige luxe. Het voorkomt een slakkenplaag (kikkers en padden eten graag slakken) en egels en andere dieren kunnen eruit drinken. Geen ruimte voor enorme vijver? Dat geeft niet. Een grote plantenbak of kleine vijverbak is al genoeg. Wat waterplantjes erin en een helling van stenen voor de kikkers en padden.
4. Weg met het onkruid
We noemen het beestje maar gewoon bij zijn naam: onkruid wegkrabben is een rotklus. Zorg er daarom meteen bij het aanleggen van nieuwe bestrating voor dat onkruid geen kans heeft om door je terras of pad te groeien. Egaliseer eerst de ondergrond en maak vervolgens gebruik van een (biologisch afbreekbaar) anti-worteldoek. En als de tegels er eenmaal liggen regelmatig met voegzand overheen.
5. Verwelkom natuurlijke vijanden
De meest milieuvriendelijke manier om een slakkenplaag te voorkomen, is door het ecosysteem in je tuin in evenwicht te houden. Besteed aandacht aan biodiversiteit en allerlei verschillende diersoorten door ervoor te zorgen dat je tuin een fijne omgeving is voor vlinders en bijen, vogels en egels, maar ook padden en kikkers. Enne, een té opgeruimde tuin biedt geen schuilruimte aan dieren en zal daardoor geen goede natuurlijke balans hebben.
Op zoek naar meer tips om op een natuurlijke manier tuinplagen te bestrijden? In samenwerking met Milieu Centraal werkt Intratuin aan de campagne Beter Bestrijden. Klik hier voor meer informatie.
- Intratuin
- iStock